Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 157

Снимка: БГНЕС

Пристигащите от ОАЕ вече влизат в България без PCR тест
От днес, 11 август, за пристигащите в България от Обединените арабски емирства не се изисква представянето на отрицателен резултат от PCR тест. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи в България от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. Те не подлежат и на 14-дневна карантина. С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

3,16% от тестове за Covid-19 през последното денонощие са положителни
116 са случаите на Covid-19, установени през последното денонощие, или 3,16%, при направени 3667 PCR теста, сочат данните от Единния информационен портал към полунощ. 854-ма души с коронавирус са в болница, а 54 са в интензивни отделения. 12 души са починали, а 208 са се излекували. От началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус в България са 13 512. Към момента активни са 5 073.

Д-р Ангел Кунчев: Циркулацията на вируса в Добрич е интензивна
Ръководството на болницата в Добрич ще бъде сменено, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той посети града заедно с главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заради усложняващата се обстановка, свързана с коронавируса, съобщи кореспондентът на БНР в града Мая Щърбанова. По думите на министъра, вместо да спомага за овладяване на кризата, болницата я влошава с недобра организация на работа и е било допуснато смесване на потоците на хора – положителни, отрицателни и съмнителни за Covid-19. Според него е недопустимо едни и същи лекари и персонал да се грижат за пациентите в цялото вътрешно отделение, без да има отделен сектор само за положителни пациенти. „Всички говорят за липсата на организация. Отговорността е на ръководството на лечебното заведение“, подчерта проф. Ангелов.

Ситуацията в Добрич не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Спешно отделение в Бургас иска полицейска охрана
Да се осигури постоянен полицейски пост пред Спешно отделение нощем настоява ръководството на Многопрофилната болница в Бургас. Причината е в зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците, нощно време. Лекарите работят под постоянно напрежение и в страх, а само за последния уикенд полиция е викана няколко пъти. „Ако колегите напуснат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение“, е коментирала началничката на отделението д-р Здравка Инджова, съобщава БНР-Бургас. 

Служител от администрацията на Дома за възрастни хора с. Фатово е с Covid-19
Той е установен при тестването на всички служители и потребители на социалните домове в региона – Петково, Ровино и Фатово. Изследванията са направени по бързата методика. Тествани са 131 души от персонала и 346 потребители, каза директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. „Девет са дали положителен резултат и са изследвани с PCR тестове, от които 1 е положителен.” Благоприятното е, че той е бил в 10-дневен отпуск, а в момента се лекува в домашна обстановка. Активните случаи с Covid-19в областта са 97, като в болница са 38. Общият брой на установените с коронавирус от началото на пандемията е 516, а 16 души са починали от заразата, съобщава кореспондентът на БНР Радостина Чернокова.

Нови разпоредби при обучението зад граница в условията на пандемия
Младежи от училище, което не предлага електронно обучение с частично присъствени часове, да се обучават електронно в друго неделно училище; възможност учениците да завършат два класа, в рамките на една учебна година; финансиране при минимален брой кандидат-студенти от 5 души в група за подготовка по български език, история, география и икономика, вместо досегашното изискване за 10 души – това са някои от възможностите, които предвижда проект на промени в организацията на учебния процес зад граница, информира Министерството на образованието и науката, цитирано от БТА. Още по темата – ТУК.

В Русия е регистрирана първата в света ваксина срещу коронавирус
Това обяви на съвещание с правителството президентът Владимир Путин, информира кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. По думите на руския държавен глава, ваксината работи достатъчно ефективно и формира устойчив имунитет. Той изрази надежда, че масовото производство ще започне в най-скоро време и подчерта, че ваксинацията в Русия трябва да бъде доброволна. Според министъра на здравеопазването Михаил Мурашко ваксината ще бъде предложена първо на най-рисковите групи: медицинските работници и учителите. От 1 януари догодина тя трябва да бъде достъпна за всички. Има интерес към препарата и от чужбина, увери министърът. Още по темата – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00