Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Що е то сурвачка и какво знаят чужденците за този типичен нашенски атрибут?

Снимка: БГНЕС

Многоезичната аудитория на Радио България е много добре информирана относно традициите и културата на страната ни. Това донякъде се дължи на подробната и достъпно поднесена информация, която ежедневно ви представяме на 10 езика чрез текстове, подкасти и снимки от България. Доказват го и резултатите от поредната ни анкета, която бе посрещната с голям интерес от многобройната ни аудитория.

Попитахме ви Какво е сурвачка?. С удоволствие установихме, че 80% от нашите онлайн потребители са посочили правилния отговор, а именно, че това е традиционен атрибут за новогодишни наричания. Единствено посетителите на сръбската и на албанската страници са се объркали, като част от тях са отбелязали, че сурвачка е вълшебна пръчица, а друга – че това е част от фолклорната ни украса за Коледа.

Що е то сурвачка?

Сурвакането е сред най-обичаните и колоритни нашенски новогодишни обичаи. Основен атрибут е сурвачката - дрянова клонка, украсена с усукани разноцветни конци, с нанизани пуканки, прежда, всякакви сушени плодове и парички. И до ден днешен, в първите часове на Новата година българите взаимно се сурвакат, т.е. леко се потупват по гърбовете с въпросните пръчици с пожелание за здраве и благоденствие, докато изговарят някое ритуално нареждане, едно от които гласи:

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

жълт мамул на леса,

голям грозд на лоза,

пълна кесия с пари...

Живо, здраво до година, до година, до амина!”

По традиция, в първите часове на новата година, сурвакарите обикалят селището и сурвакат съседи и близки. А домакините им дават дребни пари или бонбони.

Още за тази колоритна, изпълнена с дълбока символика българска традиция, ще научите от материалите на Радио България:

Сурва, весела година…и „Сурвачката – магическата пръчка на българите


Още от категорията

Кога и как възникват предаванията за чужбина на българското радио (Част 2)

След като до 50-те години на ХХ в. вече са създадени предаванията на френски, английски, немски, италиански, турски, гръцки, сърбохърватски и албански език, през 1956 г. Българското радио създава и емисиите на арабски език . Това действие е..

публикувано на 15.05.22 в 08:15

Най-доброто време в живота - 1 част

Как изглежда младостта и живота в България през погледа на две студентки от Пловдивския университет – това е основният лайтмотив на новия епизод от видео поредицата на Радио България - „Време за разговор“. Герой на първата част е Арина Димова -..

публикувано на 10.05.22 в 08:00

201 са положителните проби за Covid-19

201 са новите случаи на коронавирус в България при направени 3195 теста през последното денонощие. Положителни са 6,29 % от пробите, показват данните в Единния информационен портал. Новопостъпили в болница с инфекцията са 13 пациенти. Общият брой на..

публикувано на 08.05.22 в 10:21