Programi i ditës

Dita e Shën Ilias

Në imagjinatën popullore Shën Ilia ngas në qiell një karrocë të artë ose të zjarrtë me 4 kuaj të bardhë. Sipas etnologëve, profeti Ilia lidhet me perëndinë e protobullgarëve – Tangra dhe me atë të sllavëve –Perun. E krahasojnë dhe me Zeusin. Prej tyre Shën..

botuar më 10-07-20 12.41.MD

Ditët më të nxehta të korrikut

Ngrohja globale e tokës e s’poston kalendarin e ditëve të nxehta të verës në Bullgari. Por kujtesa popullore ka ruajtur shenjën se, ditët më të nxehta gjatë vitit kanë qenë gjithmonë në mes të korrikut. Kulmi i ditëve të nxehta është e quajtur..

botuar më 10-07-16 8.44.PD

“Të dhashë fjalë”

“Njeriu duhet të ketë turp nga njerëzit dhe frikë nga Zoti”-thotë një fjalë e urtë popullore. Ky është një mendim i shkurtër i cili transmeton fare saktë një nga ligjet më të rëndësishme të pashkruara të bullgarit patriarkal. Dikur emri, me të cilin ka..

botuar më 10-07-01 8.50.PD
Ikona nga Manastiri “Apostujt Petro dhe Pavli” në fshatin Prekollnica (Bullgari Perëndimore)

Dita e Shën Petros dhe e Shën Pavlit

Në kalendarin e festave popullore bullgare janë të ndara dy festat që i kushtohen dy Shenjtorëve Petro dhe Pavli, 29 qershor, ndonëse kisha e krishtere i kremton së bashku. Ndërsa në kulturën folklorike të bullgarëve Shën Petroja e Shën Pavli lidhen me..

botuar më 10-06-10 12.29.MD
Në Bullgari më shpesh breshri bie në fillim të verës. Dhe pikërisht në këtë periudhë janë përqendruar shumica prej riteve dhe festave për mbrojtjen nga breshri.

Breshri në besimet popullore

Të gjitha besimet popullore e shpjegojnë breshrin si një dënim i Zotit për mëkatet njerëzore - sidomos për shkeljet e fshehta të moralit patriarkal. Dhe kur dikush nuk e kuptonte këtë shenje dhe nuk pendohej për mëkatet e tij të gjithë e qesëndisin “Breshri..

botuar më 10-06-10 11.49.PD
Festa e Shën Enjos në besimet popullore lidhet me forca të veçanta natyrore. Besohet se në këtë ditë barërat mjekësore arrijnë forcën e tyre më të madhe.

Barnat magjike

Sipas besëtytnive popullore bullgare barnat kuruese posedojnë një forcë më të madhe, natën e 23 qershor duke u gdhirë 24, dita e Enjos. Dhe në se mblidhen herët në mëngjes ato janë me një forcë tepër të madhe shëruese. Populli e respekton ditën e Enjos si..

botuar më 10-06-10 11.37.PD
Ura e Kadinit

Gojëdhëna për urat e lashta

Nëpër të gjithë Bullgarinë mund të shikohen ura të vjetra prej guri. Pjesa më e madhe prej tyre janë ndërtuar prej mjeshtërve amatorë popullorë, por kanë rezistuar gjatë kalimit të kohës dhe stuhitë e natyrës. Për një pjesë të madhe prej tyre tregohen..

botuar më 10-05-28 11.04.PD
“Nestinarët” janë kërcimtarët e një valleje të veçantë në traditën popullore bullgare. Festa e tyre bie në ditën e 21 majit, kur besimtarët ortodoksë nderojnë shenjtorët Konstantin dhe Elena.

Festa e valltarëve mbi prush

Festa e krishtere ortodokse kushtuar shenjtorëve Konstantin dhe Elena, e cila çdo vit bie më 21 maji, shoqërohet me shumë rituale popullore. Në malin Rodopa, ku zanati kryesor i banorëve gjithnjë ka qenë rritja e deleve, atë ditë kopetë dalin për në kullotat..

botuar më 10-05-20 12.39.MD

Lulja e zanës për Ditën e Ngjitjes së Zotit Krisht në qiej

Populli bullgar ka emër të vet për festën e krishtere Ngjitje të Zotit Krisht në qiej. Sipas shkrimit të shenjtë të Ungjillit këtë ditë, e cila gjithnjë bie ditën e 40 pas Pashkës së Madhe, Krishti i Ringjallur ngjitet në Qiell. Në kalendarin folklorik..

botuar më 10-05-12 12.49.MD

Dita e Shën Gjergjit – një festë mbarë popullore bullgare

Dita e Shën Gjergjit, më 6 maji, është kulmi i festave popullore në kalendarin bullgar të riteve pranverore. Shën Gjergji konsiderohet mbrojtës i kopeve, i bujqve, i gjelbërisë pranverore dhe i familjes. Të shumta janë zakonet popullore bullgare kushtuara..

botuar më 10-05-05 11.33.PD