Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019

Në rubrikën “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës 2019” Radio Bullgaria paraqet disa prej theksave në kalendarin kulturor të qytetit të parë bullgar, të zgjedhur për kryeqytet kulturor të Evropës.

Këtu do të gjeni edhe materiale kureshtare për historinë, jetën e përditshme dhe shpirtin specifik të një prej qyteteve më të vjetra të gjalla në kontinent – Plovdivi.


Çdo një qytetar i tretë i Plovdivit ka vizituar të paktën një ngjarje kulturore këtë vit në qytetin e tij të lindjes

74 për qind e qytetarëve të Plovdivit kanë vizituar të paktën një ngjarje kulturore në qytetin e tyre të lindjes gjatë vitit të tanishëm në saje të iniciativës “Plovdivi – Kryeqyteti Evropian i Kulturës”. Kjo u bë e qartë në takimin ndërkombëtar “Një shikim..

botuar më 19-11-30 10.15.PD

Pianistë nga nëntë shtete me koncerte në disa qytete të Bullgarisë

16 pianistë nga Gjermania, Italia, Rusia, Kanadaja, Koreja, Japonia, Sllovakia, Bullgaria dhe Filipinet do të japin katër koncerte në qytetet bullgare të cilat u konkurruan për kryeqytet evropian të kulturës – Plovdiv (16 nëntor), Sofja (18..

botuar më 19-11-16 11.25.PD

Narcis dhe Eho është një vepër e cila gërsheton të gjitha artet

“Narcis dhe Eho” është një shikim modern drejt të riut të dashuruar me vetveten dhe nimfës së magjepsur nga zëri i saj. Spektakli është krijuar nën udhëheqjen e emrave të njohur – Nedko Sollakov (piktor), Georgi Gospodinov (shkrimtar), Krasimira Stojanova..

botuar më 19-11-05 12.25.MD

“Shkrimi i Plovdivit” – një portret psikologjik i qytetit

Në Ditën e shkrimit sllav – më 24 maj, në Plovdiv startoi një fushatë nën moton “shkruaj me dorë”, kushtuar alfabetit cirilik dhe vendit të tij të veçantë në kulturën botërore dhe në programin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës. Ideja qe të inkurajohet..

botuar më 19-11-02 11.10.PD

Muzikantë të njohur botërisht në Plovdiv Jazz Fest

Edicioni i sivjetshëm i Festivalit të Xhazit në qytetin Plovdiv do të mbahet nga 31 tetor deri më 2 nëntor. Sipas traditës koncertet janë në Shtëpinë e Kulturës “Boris Hristov”. Që nga vet krijimi i festivalit në vitin 2015 punojmë me disa..

botuar më 19-10-30 1.43.MD

Një jetë e re për Bazilikën e lashtë Episkopale në qytetin Plovdiv

Gjatë vitit 313 Perandori Konstantin i Madh ka imponuar Ediktin e Tolerancës të Milanos, me të cilin e ka njohur krishterimin për një fe të barabartë  në Perandorinë Romake. Kanë filluar ndërtime në lavdi të Zotit të krishterë, por për nga..

botuar më 19-09-28 8.15.PD

400 motoçiklistë nga 25 vende mblidhen në Plovdiv për Paradën e Kombeve

Përfaqësues nga 22 vende evropiane si dhe nga Turqia, Izraeli dhe Libani janë duke marrë pjesë në takimin e shtatë ndërkombëtar të garave me motor në Plovdiv, nga 4 deri më 8 shtator. Takimi synon të prezantojë Plovdivin si Kryeqytetin Evropian të..

botuar më 19-09-05 11.13.PD

Kryeqyteti Evropian i Kulturës feston sukseset e veta

Më shumë se 7 muaj në Plovdiv zhvillohet me sukses programi “Kryeqyteti Evropian i Kulturës – 2019”. Këtë të diel banorët e Plovdivit dhe vizituesit e qytetit festojnë përvjetorin e pestë të zgjedhjes së Plovdivit për qytet bullgar – kryeqytet të..

botuar më 19-09-01 8.15.PD

Në Shtëpinë Meksikane në Plovdivin e Vjetër tre krijues me një mbiemër tregojnë artin e vet

Me moton “Përsëri së bashku” “Shtëpia e Grafikës Meksikane” në Plovdivin e Vjetër tërheq vizitues me veprat e Krasimir dhe Maria Sllabakovit dhe të birit të tyre Stefan. Familja organizon për herë të parë një ekspozitë të përbashkët në Plovdiv – bashkë..

botuar më 19-08-17 11.40.PD

Një ekspozitë tregon se mesazhet e para SMS janë shpikur në një burg të qytetit Tërnovo dhe se kur bufi lajmëron për një jetë të re

“Muzeu -  i papritur, i hapur dhe i vizituar”. Kjo është një ekspozitë e jashtëzakonshme e cila e transformon përfytyrimin tonë për për këtë "tempull të kujtesës". Dhe në vend që të tregojë një histori të vetme përmes pasurisë së eksponateve,..

botuar më 19-07-08 4.16.MD