Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Është Përshpirtja e Arkangjelit: Engjëjt e Zotit janë vigjilentë për shpirtrat e drejtë

Foto: BGNES

Sot është Përshpirtja e Madhe-një nga tre Përshpirtjet e mëdha gjatë vitit, e cila kujton për kujdeset e engjëjve të Zotit për të vdekurit. Sipas traditës ortodokse, e shtuna është dita për kujtim të të vdekurve, prandaj dhe sivjet kjo Përshpirtje është në të shtunën e parë përpara Ditës së Shën Arkangjel-Mihailit që është më 8 nëntor. Ajo u kushtohet ushtarëve të vrarë, prandaj dhe në vende të veçanta e quajnë akoma “Përshpirtja e meshkujve”. Në këtë ditë  në kishat ortodokse shërbehet një përshpirtje e përgjithshme për të gjithë, të cilët i kemi humbur. Njerëzit i kalojnë me temjan varret dhe vendosin lule mbi to. Në të kaluarën gruaja më e moshuar e shtëpisë e ka kaluar varrin më verë të kuqe. Qiriri i ndezur mbi varrin e të vdekurve është simbol i besimit, kurse flaka kujton për pavdekshmërinë e shpirtrave.

Më shumë nga rubrika

Ulpia Oescus – histori për ngritjen dhe shkatërrimin

Dikur ai ka qenë një nga qytetet më të bukura e joshëse përgjatë Danubit. Sot mbeturinat e tij janë të shpërndara mbi një sipërfaqe të madhe në rrethinat e fshatit Gigen. Kolonat e mëdha me kapitel, konzolat e bukura fine dhe blloqet prej mermeri janë të..

botuar më 20-10-06 5.15.PD

Arkeologët datuan kështjellën “Mallkoto Kale” afër qytetit Jamboll

Gërmimet e “Mallkoto Kale” (“Kalaja e Vogël”) në Bullgarinë Juglindore po vazhdojnë tashmë mbi 10 vjet, por që këtë stinë ka të dhëna më të sakta për kështjellën. Para BNR-së drejtori i Muzeut Regjional Historik në Jamboll Stefan Bakërxhiev..

botuar më 20-10-04 3.34.MD

Zbuluan një pjesë prej thesarit më të madh prej qelqi të zhytur në rajonin e bregdetit bullgar

Në detin afër Burgasit u zbulua një pjesë prej thesarit më të madh prej qelqi të zhytur në pjesën bullgare të Detit të Zi, transmetoi BTA. Ndër zbulimet në fundin detar në gjirin “Çengene Skele” afër kepit Çiroza ka dhjetëra pjesëza prej enësh prej..

botuar më 20-10-02 4.10.PD