Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Bansko ofron ajër të freskët malor dhe kthen vizituesit në historinë e Bullgarisë

Foto: BGNES

Mali Pirin me faqet e tij të larmishme në çdo stinë që prej kohe e ka kthyer Bansko në një vendpushim tërheqës. Përderisa bjeshkët e tij janë të mbuluara me dëborë në pistat garojnë skiatorë të njohur, ndërsa adhuruesit e sporteve të bardha rrëshqasin nëpër terrenet e mirëmbajtura.

Me ardhjen e pranverës, kur dëbora i lë vend gjelbërimit bjeshkët malor shndërrohen në një vend të mrekullueshëm për shëtitje turistike.

Krahas të gjitha këtyre përparësive Bansko është një qytet me histori të pasur për të cilën dëshmojnë arkitektura e vjetër dhe traditat e ruajtura. Këtu lindën rilindësit popullorë Pajisij Hilendarski, Neofit Rillski, Nikolla Vapcarov...

Sot megjithë epideminë e Covid-19 pushimorja prapë është e hapur për turistë. Kalendari veror u zgjerua me festivale të reja dhe me veprimtari të larmishme kulturore. Hotelet dhe restorantet kanë shenjën e sigurisë ripohuar nga Inspektimi Regjional Shëndetësor.

Më shumë fakte interesante për historinë dhe kulturën e qytetit Bansko mund të lexoni në materialin “Qyteti Bansko – magjia e së kaluarës”.

Foto: BGNES, visit-bansko.bg

Më shumë nga rubrika

Monumenti i Kryengritjes së Shtatorit – Mëglizh

97 vjet nga Kryengritja e përgjakshme e Shtatorit

Më 23 shtator mbushen 97 vjet nga Kryengritja e Shtatorit të vitit 1923 e cila vazhdoi 8 ditë dhe u shua me masakra të mëdha. “Kjo kryengritje është një kulm në luftën e përgjakshme civile në Bullgari, në të cilën vdiqën mijëra bullgarë nga..

botuar më 20-09-23 4.25.PD

Për zjarrin e përjetshëm në qendrën e Sofjes...

“Bullgaria do të ekzistojë përderisa digjet zjarri i përjetshëm i Ushtarit të Panjohur” – kështu bullgarët u shpjegojnë fëmijëve dhe nipërve simbolin e monumentit të ngritur në qendrën e Sofjes. Në afërsi të drejtpërdrejtë të kishës “Shën..

botuar më 20-09-22 5.00.PD

Është koha e turshive

Me fillimin e vjeshtës nëpër rrugët e qyteteve dhe vendbanimeve më të vogla të Bullgarisë fillon të përhapet aroma e specave të pjekura. Fillon sezoni i turshive, kur amviset e zellshme përpiqen të ruajnë frytet e verës. Kështu në raftet e..

botuar më 20-09-19 4.50.PD