Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Ndiq rrjedhën e lumit 2020” - aventurë mbi dy rrota

Foto: dunavultra.com

Mbi 100 çiklistë dhe ekipet mbështetëse nga Bullgaria dhe Rumania u mblodhën në qytetin Vidin në pritje të sinjalit për fillim të itinerarit më të gjatë çiklistik turistik në Bullgari. Fillimi i udhëtimit të tyre nëpër trasenë 732 kilometrashe në Danub Ultra është më 1 shtator.  


Çiklistët do të kalojnë rreth më shumë se 100 vendbanime dhe qyteza në vendin tonë, ku pritet që rrethi çiklistik të jetë emocionues si për pjesëmarrësit, kështu dhe për banuesit vendas.


 Mes vendeve të posaçme përgjatë bregut bullgar të lumit Danub, të cilat do t’i vizitojnë çiklistët janë kureshtjet e shumta kulturore-historike si kalaja “Baba Vida”, qyteti antik Ullpija Eskus në fshatin Gigen, çezma “Elija” në qytetin Nikopoll - gryka e së cilës del fjalë për fjalë prej një sarkofagu autentik romak (i cili daton që prej 160-180 vjet përpara epokës sonë) me një mbishkrim të gdhendur latin mbi të. Maratonistët-çiklistë do të kalojnë dhe përmes rrënojave të kështjellës së lashtë ushtarake romake “Dimum” në qytetin Belene, përmes kampit legjionar romak “Nove” në qytetin Svishtov, shatërvanit “Djali me hidrën” në qytetin Ruse, rezervatit arkitekturor “Mëhalla e Peshkatarëve” në qytetin Tutrakan  dhe kompleksi arkeologjik “Durostorum-Drëstër” në qytetin Silistra. Pika përfundimtare e rrethit çiklistik është fshati Durankullak, në bregun e Detit të Zi. Çdo njëpjesëmarrës vet zgjedh kategorinë në të cilën të regjistrohet: individualisht, në ekip prej 2 ose 4 çiklistëve të tjerë. Rregullorja parashikon që lëvizja përgjatë itinerarit të bëhet sipas një plani individual dhe për një periudhë të lirë të kohës së zgjedhur-deri më 48 orë, deri më 3 ditë, deri më 5 ditë dhe më shumë se 7 ditë. 


Veterani 72 vjeçar Petër Dimitrov nga qyteti Varna për shembull, do të kalojë çdo ditë nga mbi 100 kilometra, që të mund të përfshihet në grafikun prej 7 ditësh.

Ky është edicioni i shtatë i “Danub Ulltra: Ndiq rrjedhën e lumit 2020” Një ngjarje shoqëruese është prezantimi i botimit të ri turistik “Hartë - udhërrëfyese Danub Ulltra 2020”. Libri është frymëzuar nga veprimtaria e studiuesit të Bullgarisë Danubiane Felix Kanitz. Në “Udhërrëfyesin” është vendosur një informacion i dobishëm turistik për regjionin nëpër rrjedhën e lumit Danub përmes Dobruxhës deri në Detin e Zi, kurse grafika interesante kalojnë drejt veprimtarisë së Kanitz në vendin tonë gjatë shekullit të 19.

Ambiciet e ekipit tonë, i cili qëndron pas organizatës të rrethit të biçikletistëve  është që deri më 3 vjetëve “Danub Ultra” të kthehet në një nga itineraret më të njohura të turizmit çiklistik në  Ballkan.

Përpiloi: Elena Kerkallanova

Fotos: dunavultra.com, BTA

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Sonja Radeva dhe historitë e saj me patinazh në akull

Sonja Radeva bën zgjedhjen e vet jetike kur është 4 vjeçe, kur shkon në sheshin e patinazhit me nënën dhe me motrën e saj dhe vesh për herë të parë patinat e dimrit. Kuptohet se atëherë ajo nuk e kupton këtë. Me kalimin e kohës vijnë dhe pasioni dhe..

botuar më 20-10-22 1.16.MD
Hristo Stoiçkov

Bullgari Hristo Stoiçkov me nominim për skuadrën ideale për ta gjitha kohërat

Futbollisti bullgar Hristo Stoiçkov bashkë me 9 futbollistë të tjerë u nominua për sulmuesin më të mirë të majtë në historinë e futbollit. Nominimi është në kuadrin e iniciativës së botimit francez France Footboll për caktimin e skuadrës ideale për..

botuar më 20-10-20 11.35.PD
Aleksandër Georgiev

Hokeisti bullgar Aleksandër Georgiev nënshkroi kontratë me New York Rangers

Aleksandër Georgiev nënshkroi një kontratë të re me skuadrën e Ligës Kombëtare të Hokejit New York Rangers, bëri të ditur Associated Press, cituar nga BTA. Kështu ai bëhet bullgari i vetëm deri tani në historinë e Ligës Kombëtare të Hokejit...

botuar më 20-10-16 10.28.PD