Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Ambasadorja Donika Hoxha për marrëdhëniet bullgaro-shqiptare në fushën e arsimit

Ambasadorja Donika Hoxha
Foto: Ambasada Shqiptare në Sofje

Ngjarjet historike nga ndonjë herë edhe tragjike u bënë shkak që grupe të mëdha shqiptarësh ta braktisin vendin e tyre dhe të kërkojnë strehë në troje të huaja. Nuk janë pak shqiptarët që gjetën shpëtim dhe mundësi për jetë të re dhe për nxjerrjen e bukës së gojës në trojet bullgare, ku banojnë edhe sot e kësaj dite. Ardhja e shqiptarëve në viset bullgare daton jo më vonë se sa rrëzimi i Shqipërisë nën sundimin turk në vitin 1385. Në fillim ata kanë ardhur si punëtorë bujqësorë gjatë verës, ndërsa gjatë dimrit si mjeshtër muratorë. Migrimi i shqiptarëve drejt viseve bullgare vazhdoi edhe pas çlirimit të Bullgarisë nga zgjedha turke në vitin 1878. Në atë kohë kurbetçinjtë shqiptarë u përfshinë në rimëkëmbjen e vendit bashkë me popullin bullgar.

Sot pasi u hoqën kufijtë midis dy shteteve tona edhe bullgarët edhe shqiptarët kanë mundësi të udhëtojnë lirisht. Shumë shqiptarë erdhën në Bullgari për të zhvilluar biznes të vet. Që të ruajnë identitetin dhe që të kujdesen më mirë për bashkatdhetarët e vet në skajet e ndryshme të botës shtetet krijojnë ministri dhe agjenci të cilat merren me problemet e diasporave përkatëse. Këto institucione krijojnë programe të ndryshme për të informuar më mirë qytetarët e interesuar brenda vendit dhe jashtë. 

Një hap të tillë ndërmorën Agjencia Kombëtare e Diasporës dhe Agjencia e Sigurimit të Cilësisë në Arsimin e Lartë të Republikës së Shqipërisë. Ata arritën marrëveshje për dhënien e bursave shtetasve të huaj me origjinë shqiptare për të bërë studime në shkollat e larta në Shqipëri.

Kjo na dha arsye të bisedojmë me Ambasadoren e Republikës së Shqipërisë në Republikën e Bullgarisë, Shkëlqesinë e Saj Donika Hoxha.

Më shumë hollësi mund të dëgjoni në intervistën e Ambasadores Donika Hoxha të dhënë posaçërisht për Radio Bullgarinë.Më shumë nga rubrika

U nënshkruan dy marrëveshje për zbatimin e projekteve në përkrahje të organizatave të bashkësive bullgare me vetëdije bullgare

Ambasadori bullgar në Kosovë Hristo Guxhev nënshkroi dy marrëveshje për zbatimin e projekteve në përkrahje të organizatave të bashkësive bullgare me vetëdije bullgare. Ato do të zbatohen nga dy organizata joqeveritare – “Bullgarë të Bashkuar në..

botuar më 20-11-27 7.40.MD

450 leva /230 euro/ mesatarisht pritet që të harxhojnë bullgarët në ditën e të premtes së zezë

Kalimi i orëve sa më të gjata përpara kompjuterit ose pajisjes mobile, padyshim që çon deri në një ndryshim të zakoneve të shumta të krijuara në jetën e përditshme. Mes tyre kuptohet është dhe pazari, të cilin ne e realizojmë gjithnjë e më shumë online,..

botuar më 20-11-27 7.15.PD

“Nata e Shkencëtarëve” në një format online dhe me një mundësi të zgjeruar për të marrë pjesë

Institucione arsimore nga 25 vendbanime në vend, mes të cilave Sofja, Plovdivi, Stara Zagora, Ruse, Varna, marrin pjesë në programin e sivjetshëm të “Natës Evropiane të shkencëtarëve” 2020. Për shkak të pandemisë botërore nga Covid-19, ngjarja do të..

botuar më 20-11-27 5.25.PD