Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shans për rimëkëmbjen e ekonomisë bullgare, por me disa “nëse”

Foto: pixabay

Me ndihmën e masave shpëtimtare kundër Covid-krizës  dhe të injeksioneve urgjente financiare në sistemin shëndetësor dhe financiar, vendi ynë ruan shansin të evitojë spiralin e krizës dhe me ndihmën e shpenzimeve buxhetore dhe të mjeteve evropiane të rimëkëmbë ekonominë gjatë dy viteve të ardhshme. Qeveria do të sigurojë afro 80 milion leva shtesë deri në fund të vitit për riorganizimin e sistemit shëndetësor për shkak të Covid-krizës dhe 40 milion leva të tjera  për ndihmë të bizneseve të prekura nga masat kufizuese – lokale, shkolla arsimore, palestra. Për këtë ngulën këmbë para disa javësh asociacionet e lokaleve. Tani ata e mirëpresin masën megjithëse nuk u zbatua në parametrat e saktë që ata dëshiruan – komentoi para BNR kryetari i Asociacionit të Lokaleve Riaçard Alibegov:

“Ne donim të mbulohen 80 për qind nga pagat e kontratës së punës. Atë që shteti mund ta bëjë është të sigurojë 80 për qind nga paga minimale e punës. Kjo është një diferencë e madhe dhe varet se kush për sa është i siguruar. Prapëseprapë është një hap i drejtë dhe përbën një ndihmë, sepse po flasim vetëm për objektet e mbyllura. Jam me shpresë se në dhjetor objektet të mund të hapen dhe vet të mbahen.”

Riaçard Alibegov

Masat antikrize të planifikuara deri në fund të vitit në mbështetje të bizneseve të prekura dhe të sistemit shëndetësor mund të merren përsipër nga buxheti në të cilin akoma ka një tepricë nga më se 600 milion leva. Nuk duhet të ketë shqetësime as për vitin e ardhshëm, nëse ekonomia jonë nuk mbyllet dhe qeveria mbështet të ardhurat dhe punësimin me ndihmën e planit të rimëkëmbjes i cili do të na lejojë qasje në fondin e rimëkëmbjes të BE-së, thotë ekonomisti Georgi Angellov:

“Këto janë nismat kryesore që do t'i mundësojnë Bullgarisë të marrë gati 49 miliardë leva gjatë 7 viteve të ardhshme. Çështja është që sa më shpejtë do të përgatiten ato dokumente, projekte dhe reforma, aq më shpejtë do të kemi akses në këto fonde. Është e mundur që edhe gjatë këtij viti ose vitit të ardhshëm një pjesë prej këtyre mjeteve të mund të shfrytëzohen.”

Georgi Angellov

Ekonomisti Georgi Angellov nuk shikon bazë për shqetësim nga deficiti i planifikuar buxhetor nga 4 për qind për vitin 2021, në se paratë do të shfrytëzohen për stimuj ekonomikë. Për më tepër – kjo do të ruajë shanset e vendit për rimëkëmbjen e shpejtë ekonomike, sidomos kur stimulohen të ardhurat, punësimi dhe konsumi i popullsisë.

“Më mirë është të veprohet në mënyrë parandaluese dhe të mos lejohet rritja e papunësisë. Kjo është masa më e lirë – thekson ekonomisti. - Nëse arrijmë një rritje të madhe të papunësisë, do të hyjmë në një spirale nga e cila do të na duhen vite për t'u dalë. Gradualisht duhet të fillojmë të mendojmë për masat, që stimulojnë firmat të cilët punësojnë dhe zgjerojnë prodhimin, megjithë krizën.”

Sa për parashikimet për rimëkëmbjen nga kriza, shumica prej tyre janë optimistike për Bullgarinë:

“Pothuajse të gjitha parashikimet janë se ka të ngjarë që në vitin 2022 të rimëkëmbemi nga kriza” – thekson Angellov.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Ekonomia bullgare në sfondin e inflacionit, koronavirusit, zgjedhjeve dhe pritjeve për rritje

Këto ditë u publikuan prognoza ekonomike e vjeshtës e Komisionit Evropian dhe korniza afatmesme makroekonomike trevjeçare e Ministrisë së Financave të Bullgarisë. Në Bruksel presin që vendi ynë të shënojë rritje të Produktit të Brendshëm Bruto..

botuar më 21-11-17 11.58.PD

Në rast rritjeje të inflacionit, shteti do të marrë një kredi të re

Sipas Institutit Kombëtar të Statistikave, në tetor 2021 inflacioni vjetor në Bullgari arriti 6 për qind, ndërsa ai mujor në krahasim me shtatorin - 1,8 për qind. Po të bëjmë një krahasim me muajin gusht - atëherë inflacioni vjetor ishte 3.7%...

botuar më 21-11-15 3.27.MD

Ministria e Financave parashikon një përshpejtim të inflacionit

Inflacioni do të përshpejtohet në 4,5% deri në fund të vitit, parashikon Ministria e Financave në vlerësimin e përditësuar të vjeshtës për ekonominë bullgare. Rritja mesatare vjetore e çmimeve do të jetë 2.4%. Faktori kryesor për inflacionin është..

botuar më 21-11-13 4.37.MD