Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një furrë romake prej 1500 vjetëve zbuluan gjatë gërmimeve ndërtimore në qytetin Silistra

Foto: BGNES

Pajisja është krejtësisht e ruajtur dhe përbën një furrë pjekëse. Furra është në dy nivele. Në nivelin e poshtëm janë dy kamerat djegëse, në të cilat është ndezur zjarri, i cili e ka ngrohur skarën. Mbi skarë është kamera e sipërme e furrës. Skara ka një sipërfaqe prej 15 metrave katrore, thotë arkeologu Kristian Mihajllov i cituar nga agjencia BGNES.

Kini parasysh se temperatura e cila është zhvilluar në të ka qenë rreth 900 gradë, deklaroi nga ana e tij profesori Gjeorgji Atanasov. Duke vënë re përmasat e tullave, duke parë me vëmendje zbukurimin e tyre, nuk përjashtojmë mundësinë që kjo furrë të ketë prodhuar tulla për ndërtimin e kalasë së shkëlqyer dhe madhështore në bregun Danubian të Justinianit të Madh, e ngritur rreth periudhës së viteve 620-630, nënvizoi akoma profesori Atanasov.

Arkeologët janë kategorikë se zbulimi është furra më e madhe për qeramikë ndërtuese nga epoka romake, e zbuluar nëpër tokat tona.


Më shumë nga rubrika

Todor Kemilev

Todor Kemilev - në gjurmët e një arkivi të humbur fotografish

"E gjithë familja jonë vizitonte vazhdimisht studion "Foto Kemilev", një artist fotograf i mrekullueshëm! Në vitrinë dhe në studio shfaqeshin shumë portrete muzikantësh, artistësh, piktërosh, shkrimtarësh... një galeri e tërë." Znj. Dimi Dimçeva..

botuar më 23-04-28 7.15.PD

Sofja mirëpriti një pjesë të lipsaneve të Shën Gjergjit

Një copë nga dora e djathtë e Shën Dëshmorit të Madh Gjergji Fitimtar, i cili ruhet në kishën “Shën Georgi Fitimprurësi” në qytetin Nigrita pranë Seresit tëGreqisë, mbërriti në Sofje. Shumë qytetarë i pritën përpara Mitropolisë së Sofjes prej nga nisi..

botuar më 23-04-26 7.15.MD

Një pjesë e lipsaneve të Shën Gjergjit Fitimprurës mbërrijnë për adhurim në Bullgari

Me bekimin e Shenjtërisë së Tij Mitropolitit të Sofjes dhe Patriark Bullgar Neofit, Dioqeza e Sofjes do të mirëpresë sot një pjesë të dorës së djathtë të Shën Dëshmorit të Madh Gjergji Fitimtar, e cila ruhet në kishën “Shën Mëkatari Gjergji..

botuar më 23-04-26 6.15.PD