Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Faktori demografik pengon zhvillimin e rajoneve

Foto: Instituti i Ekonomisë së Tregut

Pandemia thelloi pabarazitë ekonomike midis Sofjes dhe rajoneve të vendit. Ajo gjithashtu ka çuar në një kolaps të punësimit gjatë vitit 2020.

Raporti vjetor për zhvillimin e regjioneve i Institutit të Ekonomisë së Tregut tregon, se 70 për qind nga investimet mbeten në qytetet e mëdha si Sofja, Plovdiv, Varna, Burgas. Në përmasë më të vogël ka investime edhe në rajonet e qyteteve Sofja, Gabrovo dhe Stara Zagora.

Proceset demografike mbeten faktori kryesor kufizues për rritjen. Popullsia po vazhdon të bjerë. Të rriturit mbi 65 vjeç janë tashmë mbi 1/3 prej popullsisë së aftë për punë. Përjashtimet janë vetëm rrethi i qyteteve Sofja dhe Karxhali. Ndërsa popullsia në rajonin e Karxhalit rritet në të gjitha komunat e rrethit.


Më shumë nga rubrika

Dorëzuan çmimet vjetore “Investitori i vitit”

Për herë të pesëmbëdhjetë Agjencisë Bullgare të Investimeve iu dha çmimi vjetor “Investitori i Vitit”, këtë herë në internet, njoftoi Ministria e Ekonomisë. Në konkurs, i cili synon të dallojë projektet më të rëndësishme të investimeve në Bullgari..

botuar më 21-03-02 4.47.MD

Shumë prodhues të duhanit në Bullgari po kthehen tek "lulja e parajsës"

Gjithnjë e më shumë prodhues e braktisin prodhimin e duhanit, që të drejtohenndaj një mënyre tjetër jetese shumë më fitimprurëse –rritja e shafranit. Aq më tepër se çmimi i erëzave luksoze po rritet, meqenëse jo vetëm se e lartëson shijen e çajeve,..

botuar më 21-03-02 7.05.PD

Miratuan perspektivën e vlerësimit të kreditit të Bankës Bullgare për Zhvillim

Agjencia ndërkombëtare e vlerësimit Fitch riafirmoi vlerësimin afatgjatë të kreditit të Bankës Bullgare për Zhvillim 3 herë 'B' dhe ngriti perspektivën e tij nga "e qëndrueshme" në "pozitive", bëri të ditur agjencia. Ndryshimi i perspektivës..

botuar më 21-03-01 10.41.PD