Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dirigjenti Sascha Goetzel paraqet muzikën vjeneze me Filarmoninë e Sofjes

Solist në koncertin për piano të Mozartit do të jetë Sergej Redkin

Foto: sofiaphilharmonic.com

Në koncertin e Filarmonisë së Sofjes më 25.02. do të dëgjojmë vepra të kompozitorëve austriakë, përfaqësues të epokave të ndryshme - Koncert për piano dhe orkestër numër 17 në  G major nga Mozarti dhe Simfoni për orkestër të dhomës opus 23 nga Alexander (von) Zemlinsky, i cili ka krijuar gjatë dekadave të para të shekullit të 20. Dirigjent është Sascha Goetzel - dirigjenti kryesor i ftuar i orkestrës sonë të filarmonisë kombëtare. I lindur në Vjenë, ai merr mësimet e tij të para në violinë nga babai i tij, kurse në moshën 11 vjeçare fillon të mësojë dirigjim tek profesori Richard Österreicher.  Që nga viti 2008 është drejtor artistik dhe dirigjent i përgjithshëm i The Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. Ka punuar me Plasido Domingon, Hose Kareras, Anna Netrebko, Rene Fleming dhe akoma një serë emrash të mëdhenj nga skenat botërore.

Sascha Goetzel dhe Sergjej Redkin

Solist në koncertin për piano të klasikut të madh vjenez është Sergjej Redkin, i cili kohët e fundit jeton në vendin tonë. Ai ka lindur në Krasnoyarsk, dhe fillon të ekzekutojë në piano në moshën 5 vjeçe, në moshën 13 vjeçare merr dekoratat e veta të para serioze në konkurset ndërkombëtare për piano. Gjatë vitit 2016 dirigjenti i madh rus Valerij Gjorgjiev e fton si solist të orkestrës të Teatrit Mariinsky. Bashkë zhvillojnë koncerte në Paris, Nju Jork, Meksikë, Madrid , Budapest dhe Munih. Gjatë vitit 2017 mbron  doktoratën në Konservatorin e Shën Petersburgut “Nikolai Rimsky – Korsakov”. Redkin tanimë është shumë mirë i njohur tek ne, kurse gjatë verës së vitit 2020, përsëri me ftesë të Filarmonisë së Sofjes, ai kishte shfaqje në një skenë me bashkëshorten e tij – pianistja bullgare Viktoria Vasilenko.

Redaktore: Allbena Bezovska

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Sot festojmë Ditën Botërore të Rock and Roll-it

Sot festojmë Ditën Botërore të Rock and Roll-it, megjithëse ngjarja historike që shënon fillimin e kësaj feste është 12 prilli 1954, kur Bill Haley incizoi këngën e tij “Rock around the clock”, tregojnë burimet e BNR-së. Një nga grupet e para rock në..

botuar më 21-04-13 6.05.PD

“Krivo Sadovsko” në stilin e Svishtovit nga Holanda

Muzika duhet të pasqyrojë jetën, që të mund të jetë e vërtetë dhe e çiltër, të mund të tregojë dhe të prekë - është i bindur Ljudmill Krumov . Si pjesa më e madhe e muzikantëve, pavarësisht nga bllokimi, ai vazhdon të punojë dhe të..

botuar më 21-04-12 11.37.PD

Pavell Minev: “Kultura bullgare është forca e popullit tonë”

“ Paganini i ardhshëm është bullgar!” bëri të ditur disa kohë më parë revista italiane Grazia në lidhje me debutimin e fëmijës-çudi 6 vjeç Pavell Minev. Ai ka lindur në qytetin Pleven  dhe mësimet e veta të para i merr nga nëna e tij Jova..

botuar më 21-04-11 7.40.PD