Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fillon fushata paraelektorale në Bullgari

Foto: arkiv

Që sot, Bullgaria zyrtarisht është në një garë zgjedhore. Ajo vazhdon 29 ditë dhe përfundon në orën 24.00 në mesnatë më 2 prill 2021, tregon vendimi i Komisionit Qendror Zgjedhor. 24 orë përpara zhvillimit të zgjedhjeve parlamentare më 4 prill agjitacioni parazgjedhor është i ndaluar, kështu që 3 prilli të mund të jetë një ditë për t’u menduar përpara votimit.

Gjatë garës parazgjedhore për të marrë pjesë në Legjislaturën e 45 të Kuvendit Popullor qytetarët, partitë, koalicionet, komitetet e iniciativës, kandidatët dhe avokatët kanë lirinë të bëjnë agjitacion në formë gojore dhe me shkrim. Kjo mund të ndodhë në takimet parazgjedhore, si dhe përmes ofruesve të shërbimeve mediatike, ku mediat sociale dhe bloget personale nuk konsiderohen si të tilla. Një kusht i rëndësishëm është se fushata zgjedhore zhvillohet vetëm në gjuhën bullgare. Në kushtet e epidemisë nga koronavirusi, ministri i shëndetësisë u rekomandoi politikanëve të kujdesen për shëndetin e zgjedhësve të vet, duke zhvilluar agjitacionin e vet në distancë, kurse takimet me njerëzit të bëhen në të hapur gjatë respektimit  të distancës dhe me mjete mbrojtëse. Për rrendin e zhvillimit të aktiviteteve zgjedhore përgjigjen organizatorët, si dhe organet e Ministrisë së Punëve të Brendshme.

Gjatë 30 ditëve të ardhshme është ndaluar publikimi i materialeve anonime të agjitacionit, si dhe të tilla, të cilat shkelin moralin e mirë, dhe po kështu dhe nderin dhe emrin e mirë të kandidatëve. Gjatë kohës së fushatës zgjedhore ndalohet po kështu agjitacioni politik nëpër institucionet dhe ndërmarrjet shtetërore dhe në transportin urban.

Detyrim i mediave publike - Radioja Kombëtare Bullgare dhe Televizioni Kombëtar Bullgar është të pasqyrojnë në mënyrë objektive dhe të drejtë shfaqjet e kandidatëve, të regjistruar nga partitë, koalicionet dhe komitetet e iniciativës, duke respektuar barazinë dhe rëndësinë e tyre. Fushata zgjedhore pasqyrohet në mediat shoqërore përmes formave të ndryshme, por detyrimisht në një kohë të përcaktuar posaçërisht për këtë qëllim.

Në një afat prej 7 ditëve pas ditës së zgjedhjeve partitë, koalicionet dhe komitetet iniciative duhet të heqin materialet e agjitacionit të vendosura prej tyre në lidhje me zgjedhjet tanimë të përfunduara.

Objekt i agjitacionit parazgjedhur janë të gjithë qytetarët bullgarë, të cilët me datë të zgjedhjeve kanë mbushur 18 vjeç, me përjashtim të atyre që janë të vendosur nën kujdestari dhe që janë të dënuar me burgim . Të dhënat paraprake të Komisionit Qendror Zgjedhor tregojnë se në listat e zgjedhjeve janë 6 732 316 veta. Kodi Zgjedhor i detyron qytetarët bullgar të marrin pjesë në votim, por nuk parashikon sanksione për ata të cilët nuk kanë votuar.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Filloi punë Legjislatura e 45 e Kuvendit Popullor

Deputetja më e moshuar Mika Zajkova hapi punën e Legjislaturës së 45 të Kuvendit Popullor. “Populli na dërgoi në këtë sallë për ndryshimin, e cila të na nxjerrë nga të gjitha vendet e fundit në BE”, tha Zajkova. Deputetët u betuan,..

rinovuar më 21-04-15 12.36.MD

Po fillon punë Parlamenti i ri bullgar

Sot është seanca e parë e Legjislaturës së 45 të Kuvendit Popullor të zgjedhur më 4 prill. Nëse kërkojmë një simbolikë në zgjedhjen e datës - 15 prill, do të vëmë re se ajo është e lidhur me akoma dy ngjarje të tjera të rëndësishme, që kanë të..

botuar më 21-04-15 6.05.PD

Bojko Borisov: GERB do të shpallë kandidaturën e Daniell Mitovit për kryeministër të Bullgarisë

Partia GERB shpalli kandidaturën e Daniell Mitovit për kryeministër të vendit. Këtë e bëri të ditur Kryeministri Bojko Borisov. Më herët sot informacioni i njëjtë u njoftua nga botimi elektronik i gazetës “24 çasa” dhe media të tjera, duke cituar..

rinovuar më 21-04-14 7.53.MD