Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një ekspozitë digjitale në qytetin Ruse prezanton dokumente shumë pak të njohura për jetën dhe veprimtarinë e Rakovskit

Takimi i Georgji Rakovskit me Tiho dhe Tonka Obretenovi në qytetin Ruse
Foto: ruse.bg

Në lidhje me 200 vjetorin nga lindja e Georgi Rakovskit, ekspozita online në qytetin Ruse prezanton dokumente shumë pak të njohura për jetën dhe veprimtarinë e revolucionarit.

Administrata e rrethit në qytetin e Danubit specifikon se ekspozita, e vendosur në sajtin e saj, përfshin 8 dokumente dhe një pikturë nga fondet e Muzeut Regjional Historik dhe nga Arkivi i Shtetit në qytet.

Janë paraqitur dhe tre letra të Rakovskit, në njërën prej të cilave ai  u bën thirrje bullgarëve të qëndrojnë të bashkuar në kundërshtimin e tyre ndaj Patrikanës së Kostandinopojës.

Mes 26 imazheve të prezantuara është dhe shpata e revolucionarit, e gjetur në Novo Sello rreth qytetit Ruse gjatë vitit 1955. Shpata ruhet në Muzeun Regjional Historik në qytetin Ruse.

Përpiloi: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Ruajtja e kulturës dhe gjuhës bullgare është një përgjegjësi përpara fëmijëve tanë

Gjuha bullgare është e shenjtë dhe ruajtja e asaj që është bullgare është një përgjegjësi që kemi përpara fëmijëve tanë dhe të ardhmes së tyre. Me këto fjalë Sabina Hristova, presidente e Shoqatës Gjermano-Bullgare “Vatra” përshkruan kuptimin e 24..

botuar më 21-05-24 9.15.PD

Një koncert me kauzë bashkon artistë bullgarë nga tetë shtete

"Fluturimi i kulturës bullgare nëpër botë" do të mbledhë talente muzikore bullgare nga disa shtete. Ngjarja është planifikuar për 23 majin në orën 6 pasdite, kohë bullgare, në prag të festës më të dashur nga bullgarët - Dita e Vëllezërve të Shenjtë Kirill..

botuar më 21-05-22 11.45.PD

“Gjithnjë e më afër” është motoja e festivalit të ardhshëm të vallëzimit “Antistatik”

Vili Prager është mes themeluesve të “Antistatik”. Historia e festivalit Ndërkombëtar fillon gjatë vitit 2008 në Sofje, si një forum i vetëm për nga lloji i vet dhe një pjesë nga përpjekjet e rrjetit ballkanik për vallëzim modern “Akademia nomade e..

botuar më 21-05-19 11.49.PD