Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një muze tregon historinë e hekurudhës së vetme aktive me binarë të ngushtë në Bullgari

Stacioni Cepina - Shtëpia-Muze
Foto: Bozhidar Çollakov, BNR Kërxhali

Shtëpia-Muze i hekurudhës me binarë të ngushtë në stacionin e mbyllur prej kohësh Cepina tashmë është i hapur për vizitorë. Në ndërtesën e ish stacionit hekurudhor turistët mund të njihen me historinë dhe të tashmen e linjës së vetme hekurudhore me binarë të ngushtë në vendin tonë e cila akoma funksionon.

“Turistë nga e gjithë bota vijnë këtu çdo vit për të udhëtuar me trenin”, thotë Kristian Vaklinov, kryetar i Shoqatës Civile për Hekurudhën e Binarëve të Ngushtë, e cila mirëmban muzeun.

Shtëpia-Muze disponon një koleksion të pasur me qindra fotografi, dokumente dhe sende. Kati i parë ka një dhomë të madhe dhe të vogël pritjeje dhe një zyrë. Ekziston edhe një arkë origjinale e biletave që shfrytëzoheshin në të kaluarën.


Më shumë nga rubrika

Turizmi aventuresk pritet që të rikuperohet më shpejt

Deri më 4 vjet më shpejt nga e pritura do të rivendoset industria e turizmit aventuresk në krahasim me atë masiv. Kjo prognozë është e regjistruar në një raport të Organizatës Botërore për Turizmin Aventuresk. Turizmi aventuresk është i lidhur..

botuar më 21-07-25 11.45.PD

Bukuritë e qiellit të natës afër Krapec

Mihaill Minkov është një astro-fotograf dhe dizajner grafik që eksploron misteret e qiellit të natës nëpërmjet foto-objektivit. Ekipi i programit "Izotopia" të BNR-së e sfidoi atë të filmonte July Morning /një traditë në Bullgari e pritjes së..

botuar më 21-07-24 2.35.MD

Sa larg çon "zbutja" e natyrës pranë Shtatë Liqeneve të Rillës?

Loti, Syri, Veshka, Binjaku, Tërfili, Liqeni i Peshkut dhe Liqeni i Poshtëm - jo, nuk do të flasim  për anatomi ose biologji. Do të flasim pak për magjinë, të cilën vetëm natyra mund ta krijojë, kurse ne njerëzit, në synimin tonë të mund ta zbusim,..

botuar më 21-07-22 10.55.PD