Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dhuna në familje – një pandemi e fshehur në ditët e Covid-19

Foto: bgfundforwomen.org

Sipas Agjencisë Evropiane për të Drejtat e Njeriut (FRA) dhe Organizatës Botërore të Shëndetësisë /OBSH/, një në tre gra është viktimë e dhunës dhe që nga fillimi i masave kundër epidemisë dhe izolimit, situata është përkeqësuar në shumë shtëpi. Organizatat që menaxhojnë linjat telefonike për viktimat e dhunës raportojnë një rritje të sinjaleve me rreth 30%, dhe sipas Prokurorisë së Bullgarisë, në vendin tonë ka një rritje të trefishtë të rasteve të dhunës në familje në vitin 2021.

Dhuna në familje është një pandemi e fshehur që ka pushtuar prej kohësh shumë shtëpi në Bullgari dhe është e ndryshme nga ajo e shkaktuar nga koronavirusi, paralajmërojnë ekspertët. Rastet e grave dhe fëmijëve të lënduar që aktualisht kërkojnë mbështetje janë shumë më të rënda dhe kërkojnë ndihmë dhe mbrojtje të menjëhershme. Në këtë drejtim, Fondi Bullgar i Grave ka nisur një fushatë bamirësie "Linja e parë e padukshme" në mbështetje të qendrave të krizës dhe këshillimit në Bullgari, të cilat janë në krye të luftës kundër dhunës në familje. Ato janë vetëm 17 për të gjithë vendin dhe shërbimet që ofrojnë janë sistematikisht të pafinancuara.

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Hetojnë murgj në Aton për predikime kundër vaksinave Prokuroria në Selanik heton murgj në Malin e Shenjtë për shkak të agjitimit kundër vaksinimit kundër Covid-19, transmetoi korrespondentja e BNR-së në Greqi Katja Peeva. Ata predikuan,..

botuar më 22-01-21 5.16.MD
Festivali i byrekut në fshatin Banica

Byreku bullgar u njoh si një delikatesë botërore

Byreku (bullgarisht banica) është një pjatë tradicionale bullgare e bërë nga kore fine të lyera me vaj ose me gjalpë dhe mbi sipër me një përzierje vezësh, kosi dhe djathi të bardhë . Më pas koret rrotullohen. Mund të përgatitet me mbushje të..

botuar më 22-01-21 11.43.PD

21 janari – Dita e Maternitetit në Bullgari

Në vitin 2021 në Bullgari lindën 58 393 foshnja. Prej tyre 29 921 janë djem dhe 28 472 janë vajza. Shumica e foshnjave lindën në Sofje (13 168), më pak në Vidin të Bullgarisë Veriperëndimore (525). Këto të dhëna publikon Instituti Kombëtar i..

botuar më 22-01-21 7.00.PD
Подкасти от БНР