Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një sferë transparente prej dy metrave e artistëve tanë pamor i sfidon kalimtarët në Pont des Arts në Paris

Foto: Instituti Kulturor Bullgar në Paris

Nga data 28 dhjetor deri më 14 janar 2022, Instituti Kulturor Bullgar në Paris prezanton projektin "Kufijtë personalë" të artistëve pamor Jalmur dhe Julian Stankullovi. Ekspozita ndjek eksperimentin e dy krijuesve, të cilët në muajin e fundit të vitit 2021, realizuan artin e performancës në një nga vendet e kultit në Paris - Pont des arts / Ura e Arteve / pranë Luvrit. Në një sferë transparente dy metrash Julian bën provë të kopjojë fjalë për fjalë imazhet dhe realitetin që vëzhgon nga brenda jashtë. Në një video të veçantë, Jalmur dokumenton atë që po ndodh. Del se, në brendësinë e sferës çdo një lëvizje dhe frymëmarrje e Julianit çon në një mospërputhje midis linjave të tërhequra prej tij dhe imazheve aktuale nga jashtë.


Kjo e bën absolutisht të pamundur riprodhimin e saktë të realitetit objektiv.

Shikoni videon nga eksperimenti i Jalmur dhe Julian në Pont des arts!

“Kufij personalë” është një referencë e drejtpërdrejtë për idenë e subjektivitetit njerëzor dhe ekzistencës së pashmangshme brenda botëve dhe perceptimeve tona personale.


Jalmur ka lindur në Stamboll, u diplomua për pikturë në “Çanakkale Onsekiz Mart University“ dhe specializon në Akademinë Kombëtare të Arteve Figurative në Sofje. Krijon kryesisht në fushën e pikturës, përmes përzierjes së teknikave klasike dhe moderne, duke përpunuar temat për  ndjeshmërinë dhe sensibilitetin përmes syve të gruas moderne.

Juliani përfundon Akademinë Kombëtare të Arteve Figurative në Sofje dhe e vazhdon arsimin e vet në Kent State School of Art në Shtetet e Bashkuara dhe Mimar Sinan University në Turqi. Gjatë viteve eksperimenton me teknika dhe forma të ndryshme të pikturës, skulpturës dhe fotografisë.

Përpilues: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Instituti Kulturor Bullgar në Paris dhe yandy.eu

Më shumë nga rubrika

Ekspozita kushtuar 140 vjetorit të lindjes së Vlladimir Dimitrov-Mjeshtrit

Ekspozita “Imazhi i Mjeshtrit” kushtuar 140-vjetorit të lindjes së klasikut të artit bullgar Vlladimir Dimitrov-Mjeshtri (1882-1960) do të hapet në orën 18.00 të 19 majit në Galerinë Kombëtare “Kuadrati 500”. Në ngjarje do të marrin pjesë..

botuar më 22-05-19 6.05.PD
Foto: Facebook/InstitutCulturelBulgare

Java e librit bullgar fillon në Paris

Instituti Kulturor Bullgar në kryeqytetin francez shënon Ditën e Arsimit dhe Kulturës Bullgare 24 maj me shtatë ditë kushtuar librit bullgar. Nga data 18 deri më 25 maj do të prezantohen mbi 100 tituj nga autorë bashkëkohorë bullgarë , botuar..

botuar më 22-05-17 4.42.MD

Bullgaria është sërish pjesë e Natës Evropiane të Muzeve

Për vit të 18 të radhës institucionet kulturore bullgare aderohen ndaj iniciativës evropiane “Nata e Muzeve” më 14 maj. Ideja për këtë ngjarje lindi gjatë vitit 2005 në Francë, nën patronazhin  e Sekretarit të Përgjithshëm të Këshillit të Evropës..

botuar më 22-05-14 8.15.PD