Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në sfondin e ndryshimeve klimatike, lufta është gjëja e fundit që i nevojitet planetit tonë të torturuar

Ilina Perianova
Foto: arkiv personal

Asgjë, absolutisht asgjë nuk e justifikon këtë agresion, këto vrasje të njerëzve të pafajshëm!” – është kategorike regjisorja e re Ilina Perianova. Ajo ishte ndër pjesëmarrësit në protestën para Institutit të Kulturës Ruse në Sofje, ku rusët që jetojnë në vendin tonë u mblodhën për të shprehur indinjatën e tyre për pushtimin rus të Ukrainës. Ilina është ruse nga linja e nënës, me baba bullgar. Gjyshërit e saj rusë janë veteranë të Luftës së Dytë Botërore. “Të dy janë dekoruar me urdhra të lartë. Dhe ata luftuan për paqe krah për krah me ukrainasit kundër nazizmit të vërtetë”, tha Ilina. Ajo komentoi agresionin e Putinit në Ukrainë dhe argumentin e tij se lufton kundër nazizmit si më poshtë:

Protesta para Institutit të Kulturës Ruse në Sofje

“Preteksti me të cilin u sulmua Ukraina është tërësisht i falsifikuar dhe për mua është një propagandë e pastër. Por, për fat të keq, ajo u përhap ndër shumë njerëz, përfshirë në Bullgari, të u cilët u besojnë trollëve dhe mediave ruse që përhapin informacione të rreme. Si mund të shpjegohet e gjithë kjo? Nga njëra anë kemi një histori të përbashkët me Rusinë, i konsiderojmë rusët si çlirimtarët tanë dhe kemi rrënjë të përbashkëta sllave. Por arsyeja tjetër është keqinformimi masiv dhe, më vjen keq ta them, mungesa e edukimit në shoqëri. Sepse për t'u informuar mjaftueshëm duhet të kesh akses në burime të besueshme dhe mbi të gjitha një dëshirë për t'u njohur me të gjitha këndvështrimet.”

Në sfondin e ndryshimeve klimatike, përveçse është e tmerrshme, kjo luftë është gjëja e fundit që i duhet planetit tonë tashmë të torturuar, beson Ilina. Sipas saj, kjo është një luftë për qymyrin dhe gazin natyror dhe ajo për të cilën nuk flitet janë rezervat e mëdha në Ukrainë të gazit, naftës etj.

“Dhe të mos gënjehemi – shumica e luftërave aktualisht shkaktohen nga mungesa e ujit të pijshëm dhe ushqimit”, thotë Ilina dhe shton:

Është sulmuar një vend, që është një nga hambarët kryesorë të Evropës. Jam shumë e habitur se sa shumë njerëz nuk e kuptojnë se kjo do të ndikojë tek ne dhe do të shkaktojë uri në shkallë globale. Kur bëhet fjalë për ndryshimin e klimës, beteja e vërtetë që duhet bërë tani është mbrojtja e natyrës. Ne duhet të mbrojmë speciet e tjera, të fillojmë të luftojmë për të shpëtuar insektet, bletët, të gjitha krijesat që jetojnë rreth nesh. Sepse ne jemi absolutisht të ndërlidhur. Një nga keqkuptimet më të mëdha të njerëzimit është se ne jemi mbi natyrën dhe mbi qeniet e tjera të gjalla”, thotë Ilina Perianova.

Megjithatë, regjisorja e re përfundon me mesazhin se në këtë kohë, kur jemi të tronditur nga ajo që po ndodh në Ukrainë, nuk duhet të jetojmë me frikë, por të kërkojmë shpresën dhe dritën që do të na nxjerrë nga rruga qorre në të cilën gjendet njerëzimi.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: Ilina Perianova

Më shumë nga rubrika

Në fokusin e Evropës - përvjetori i luftës në Ukrainë, NATO dhe sfidat dhe të panjohurat e reja pas fjalimit të Trump

Në prag të përvjetorit të dytë të luftës midis Rusisë dhe Ukrainës, si dhe në vitin e një numri zgjedhjesh kyçe për të ardhmen e botës - për presidentin amerikan dhe për një përbërje të re të institucioneve evropiane, si dhe në vitin e përvjetorit të..

botuar më 24-02-21 8.40.PD

Bullgarët kanë më shumë frikë nga sëmundjet, varfëria dhe lufta

Frika më e madhe e bullgarit është se ai ose të afërmit e tij do të sëmuren /43,3%/ ose do të bien në varfëri /për 36,7%/. 33.5% e bullgarëve e zhvendosin luftën në vendin e tretë mes kërcënimeve, sipas një sondazhi përfaqësues të agjencisë..

botuar më 24-02-20 2.25.MD

Vizitë në shkollën e së dielës "Vasill Levski" në Leeds

Nuk ka statistika të sakta për numrin e bullgarëve në qytetin anglez Leeds. Mirëpo, ne e dimë se atje, si dhe në qytete të tjera të Britanisë së Madhe, ekziston një shkollë e së dielës që mban emrin “Vasill Levski”. E themeluar në vitin 2016, sot ajo..

botuar më 24-02-19 5.05.PD