Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” mbledh edhe njëherë muzikantë të përzemërt popullorë

Foto: Facebook / fondacia.kichkasavova

Festivali “Me këngët e Kiçka Savovës” është një nga ngjarjet më të shquara folklorike në vendin tonë. Zhvillohet në fshatin Slladun, të vendosur në skajin juglindor të vendit tonë, fare afër kufirit me Republikën e Turqisë. Po vjen edicioni i njëmbëdhjetë i tij, i cili do të mbledh sërish qindra këngëtarë, instrumentistë dhe valltarë, grupe për folklor autentik dhe të përpunuar, ansamble amatore që përfaqësojnë zakonet e lashta popullore. I themeluar nga këngëtarja jonë e njohur e krahinës së Trakisë Kiçka Savova e cila vdiq përpara disa vjetëve, festivali me sukses po e vazhdon veprimtarinë e saj. Sivjet ai mbahet nga 30 prilli deri më 1 maji.

“Organizator është Vatra e Kulturës “Izgrev - 1928” në fshatin Slladun. Në ekip janë Ivanka Kostadinova - kryetare e vatrës së kulturës, Nadka Shegrova -sekretare. Merita mjaft të mëdha ka dhe kryetari i bashkisë i qytetit Svilengrad z Anastas Karçev, i cili që nga vet fillimi e përkrah veprimtarinë. Si dhe Stefan Gjeorgjiev - kryetar bashkie i fshatit Slladun, i cili bashkë me nënën sime është themelues i festivalit. U jam shumë mirënjohëse që të gjithë këtyre njerëzve -t hotë Stefka Zdravkova, kryetare e fondacionit “Kiçka Savova”, vajza e këngëtares së njohur. Tanimë 11 vjet “Me këngët e Kiçka Savovës” zhvillohet, përmirësohet dhe u bë ndërkombëtar.

Fondacioni, i themeluar për nder të nënës sime, për herë të dytë do të japë çmimin e madh 7 fëmijëve, të caktuar për laureatë të festivalit , kurse ai është një klasë mjeshtërie nën drejtimin i këngëtares së njohur popullore  Darina Sllavçeva. Ajo do të përgatisë me fëmijët këngë nga repertori i Kiçka Savovës, të cilët ata do ti interpretojnë në një gala koncert në shoqërim të instrumentistëve të njohur. Do të fitojnë dhe një paraqitje të gjerë mediatike”.

“Për mua është me një rëndësi të madhe që ky festival të vazhdojë të zhvillohet edhe më tej - thotë akoma zonja Zdravkova. Kështu kujtesa për nënën time mbetet e gjallë. Përfytyroni rreth 1500 veta mblidhen çdo vit që të këndojnë këngë të nënës sime. Nuk kam fjalë me të cilat të shpreh gëzimin tim nga ajo që po shikoj, pavarësisht se unë nuk jam e lidhur profesionalisht me folklorin. Lidhja ime është përmes nënës sime të shtrenjtë, e cila ka lënë një trashëgimi të pasur krijuese dhe një  testament, që ne, fëmijët dhe nipërit e saj e mbajmë - për të vazhduar punën e saj për të ndihmuar talentet e rinj në folklor. Çdo vit gjithnjë e më shumë njerëz nga e gjithë Bullgaria, por tanimë dhe nga Greqia dhe Turqia mblidhen në këtë fshat të largët”.

Radioja Kombëtare Bullgare është partneri kryesor mediatik i festivalit. I ftuar i hapjes madhështore festive është Ansambli "Zagore" – nga qyteti Stara Zagora.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Në bregun tonë jugor të Detit të Zi mbahet Festivali i Bedit të Stranxhës

Këtë fundjavë po mbahet edicioni i 18-të i Festivalit të Bedit të Stranxhës në fshatin Brodillovo, Bashkia e Carevos. Festa do të jetë në lokalitetin “Harmanjata”, ku në këtë moment mund të shikohet bedi i lulëzuar - simboli i malit Stranzha. Bedi..

botuar më 22-05-15 11.25.PD

Qyteti Çiprovci është organizator i festivalit tradicional të qilimave të qytetit

Më shumë se 60 zejtarë nga i gjithë vendi marrin pjesë në Festivalin e Qilimit   në qytetin Çiprovci të Bullgarisë Veriperëndimore nga 29 prilli deri më 1 maj, njoftoi Kryetari i bashkisë Pllamen Petkov. Mes tyre ka dhe mjeshtër nga fqinja jonë..

botuar më 22-04-29 10.05.PD
Maria Mallçeva

Maria Mallçeva dhe pasuria e vezëve të pikturuara të Velingradit

Muzeu Historik në qytetin Velingrad pronëson koleksionin dhe ekspozitën më të madhe të vezëve të pikturuara në Bullgari. Një meritë jashtëzakonisht të madhe në ruajtjen e kësaj tradite ka Maria Mallçeva , e cila jo vetëm ka ruajtur, por ka gjetur..

botuar më 22-04-23 7.15.PD