Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Lumit Danub

Foto: BNR - Vidin

Më 29 qershor, vendet përgjatë Danubit shënojnë për të 19-in vit radhazi Ditën Ndërkombëtare të Danubit. Në këtë datë në vitin 1994 në Sofje u nënshkrua Konventa për bashkëpunim në mbrojtjen dhe shfrytëzimin e qëndrueshëm të lumit Danub. Dhjetë vjet më vonë, filloi festimi i Ditës Ndërkombëtare të Lumit Danub, me synimin për të tërhequr opinionin shoqëror mbi rëndësinë e resurseve të lumit të dytë më të gjatë të Evropës për rajonet.

Në lidhje me festën, vendet përgjatë rrjedhjes së Danubit organizojnë shumë iniciativa kushtuar mbrojtjes së lumit dhe degëve të tij. Këtë vit, nën moton “Zbuloni Danubin”, festimet në qytetet bullgare përgjatë lumit, përfshijnë festivale, konkurse kushtuara mbrojtjes së lumi që cakton pjesën më të madhe të kufirit verior të Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Magjia e fenerëve të ndezur kinezë në Parkun “Vëzrazhdane” të Sofjes

Sofja iu bashkua serisë së qyteteve si Nju Jorku, Londra, Berlini, Hong Kongu etj., në të cilat mbahen festivale kineze të fenerëve, me skulptura të bukura shkëlqyese. Vizitorët në parkun e kryeqytetit "Vëzrazhdane" mund të shohin dhe përjetojnë..

botuar më 23-01-12 7.15.PD

Bullgaria është lider në BE për sa i përket përqindjes së studentëve të huaj të mjekësisë

Numri i të huajve që studiojnë arsimin e lartë në Bullgari është në rritje. Në vitin akademik 2021/2022 numri i tyre ishte 16 525, që është 8.2 për qind e të gjithë studentëve në vend. Në vitin 2013, pjesa e tyre ishte dy herë më e vogël - 4.1 për..

botuar më 23-01-11 3.26.MD

5 pjata të njohura bullgare që mund t’ju duken ... të çuditshme

Kuzhina bullgare është një ndërthurje mes аtyre orientale dhe evropiane, prandaj mund të thuhet se është universale. Ushqimet më të njohura vendase si byreku, sallata e shopëve, qebapi, qoftet, ljutenica etj., pëlqehen pothuajse nga të gjithë. Por..

botuar më 23-01-10 7.15.PD