Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një gjetje unike arkeologjike nga koha e Augusta Trajana antike u zbulua në Stara Zagora

Foto: BNR - Stara Zagora

Për herë të parë në qytetin Stara Zagora, po zbulojmë një objekt varrimi në shkallë të tillë – tha Petar Kallçev, drejtor i Muzeut Historik Rajonal në qytet, për BNR Stara Zagora në lidhje me gjetjen arkeologjike nga koha e Augusta Trajana antike. Ajo u zbulua aksidentalisht gjatë punimeve të riparimit hidraulik në qytet.

Vendi, i cili ka tërhequr vëmendjen e historianëve, përfshin një faltore dhe një varr në të cilin supozohet të jetë vendosur një martir ose banor i hershëm i krishterë i qytetit antik. Pozita e lartë që ky njeri mbante në shoqëri tregohet nga fakti se për ndërtimin e varrit u investuan shumë mjete. Historianët e datojnë objektin midis shekujve II dhe III pas Krishtit. Kanë për t’u analizuar eshtrat nga një antropolog, i cili do të përcaktojë numrin e saktë të trupave në varr. Në dhomë u zbuluan një pjesë e një gjerdani ari, një kuti bizhuterish prej bronzi, enë qelqi për ruajtjen e lëngjeve aromatike, si dhe një filxhan qeramike me një dekorim të veçantë.

Pas restaurimit dhe konservimit, objekti do të jetë i hapur për banorët dhe mysafirët e qytetit.

Përpilues: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Svetllana DimitrovaMë shumë nga rubrika

Prilep

Dimitër Talev, qyteti Prilep dhe banorët e tij

Rreth ditëlindjes së shkrimtarit të njohur bullgar Dimitër Talev (1 shtator), mediat bullgare ngritën pyetjen për fatin e shtëpisë së tij në qytetin Prilep. Për dimensionet e Talevit në Maqedoninë e Veriut sot dhe trashëgiminë e tij, “Radio..

botuar më 22-09-25 12.25.MD
Ivan Vazov

101 vjet nga vdekja e Ivan Vazov

Më 22 shtator shënohet 101 vjetori i vdekjes së patriarkut të letërsisë bullgare, Ivan Vazov. Sipas traditës, Muzeu Letrar Kombëtar organizon një pelegrinazh para varrit të poetit në kopshtin pas altarit të kishës “Shën Sofia” në kryeqytet...

botuar më 22-09-22 2.12.MD

Dita e Pavarësisë dhe е Bashkimit – dy aktet me të cilat shteti ynë riktheu vendin e tij në hartën evropiane

Dita, në të cilën Bullgaria shpalli Pavarësinë, më 22 shtator, me manifestin e Princit bullgar Ferdinand, u dha fund lidhjeve vasale me Perandorinë Osmane. Principata e Bullgarisë u bë një mbretëri e pavarur, e kryesuar nga Mbreti Ferdinand..

botuar më 22-09-22 7.05.PD