Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Hapi dyert Muzeu i Spiritualitetit në Shiroka Llëka

Foto: shirokalaka.net

Pas riparimeve dhe restaurimeve të mëdha, u rimëkëmb shkolla në fshatin Shiroka Llëka. Shkolla, e ndërtuar në 1888, rihap dyert e saj, por këtë herë si Muze i Spiritualitetit. Ai paraqet artefakte, dokumente dhe fotografi që lidhen me historinë e Shiroka Llëkas. Vizitorët mund të shohin edhe eksponate unike nga krishterimi i hershëm.

Shkolla “Shën Pantalejmon” është ndërtuar me 22 000 lira, të mbledhura si donacione nga mjeshtrit vendas Kostadin Bozov dhe Vasil Bellogashtev - Kjotata. Ndërtesa ka mure të pjerrëta nga brenda, falë të cilave arrin t'u mbijetojë fatkeqësive natyrore. Në vazhdim të 30 vjetëve, shkolla ishte braktisur, për shkak të rinovimeve që kishin filluar, por u pezulluan gjatë socializmit. Restaurimi i ndërtesës, e cila është në pronësi të Mitropolisë të Plovdivit, kushton mbi 700 000 leva.

Shkolla ndodhet në oborrin e kishës “Fjetja e Hjylindëses Mari”, e cila ka një histori heroike. Është ndërtuar për 38 ditë nga banorët vendas në pranverën e vitit 1834, kur tokat bullgare ishin ende brenda kufijve të Perandorisë Osmane, pas lejes së posaçme të Mahmudit të Parë.

Përpiloi: Veneta Nikollova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

22 flamuj blu për bregun bullgar të Detit të Zi këtë verë

Gjatë muajve të ngrohtë, një "Flamur Blu" do të fluturojë mbi një numër rekord plazhesh në bregun bullgar të Detit të Zi - gjithsej 22, tha për BTA Stanimir Georgiev, kryetari i lëvizjes "Flamuri Blu" bullgar. Çmimi "Flamuri Blu" është eko-etiketa..

botuar më 23-05-13 10.05.PD

Lugina e lumit Rusenski Llom dhe fenomenet e saj turistike

Rrjedhja e lumit Danub përgjatë territorit të Bullgarisë, si dhe rajonet e ngjitur, ende janë të panjollosur nga turizmi masiv, për kënaqësinë e njohësve të natyrës së egra ose dashamirësve të adrenalinës. “Kur flasim për turizmin në rajon, e..

botuar më 23-05-08 10.00.PD
Lumi Arda

Adrenalina e lartë përgjatë rrjedhjes së sipërme të lumit Arda në Rodopet

Lumi Arda buron në afërsi të fshatit Gorna Arda, afër kufirit tonë me Greqinë, dhe gjarpëron nëpër luginat e bukura të Rodopeve të Mesme. Pamjet e kodrave të mbushura me fshatra prej guri, minaret e xhamive të spikatura dhe kupolat shkëlqyese të..

botuar më 23-05-07 11.25.PD