Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Добрич внесе в регионалното министерство интегриран план за градско развитие

Община Добрич е  депозирала в Министерството на регионалното развитие и благоустройството интегриран план за градско развитие, в който са определени три зони за въздействие – публична, социална и икономическа.Представена е и обща визия за развитието на града през следващия програмен период. Предвидените инвестиции, за които местната управа ще търси финансиране, възлизат на около 200 милиона лева, съобщи зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова. Прогнозният размер на средствата, необходими за изпълнение на проекти по ОП «Регионално развитие», е приблизително 60 милиона лева. Става дума за проекти, които ще се реализират в трите зони на въздействие, поясни Надежда Петкова.Местната управа ще започне проектно проучване за развитието на устойчив градски транспорт, предвижда се да бъдат закупени нови автобуси, включително електромобили, изграждане на зарядна инфраструктура и въвеждане на система за управление на автомобилния трафик. Ще се подготвят и проекти за реконструкция на уличната мрежа с акцент върху улиците, които попадат в обхвата на модернизацията на водния цикъл. Предстои още обновяване на парковите пространства край паметниците  «Хан Аспарух» и «Добротица», както и реконструкция на двете концертни зали – Органовата и Огледалната. Предвиждат се и проекти за реконструкция на сградите на 9 общински училища, на детски ясли и градини.Извън проектите, за чието изпълнение ще се кандидатства за  финансиране от европейските фондове, община Добрич ще търси допълнителни източници на финансов ресурс чрез привличане на външни инвеститори и публично-частни партньорства.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41