"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" днес в Девня

Античният фестивал "Марцианопол – животът в древния град" се провежда за пети път днес в Девня. И тази година на събитието отново ще оживее магията на Античния римски град и цял един ден гостите му ще имат удоволствието да се насладят на..

публикувано на 23.07.22 в 09:00

На село в Шкорпиловци

Времето е разкошно за плаж, затова отиваме в селото с най-голяма плажна ивица в България: Шкорпиловци...  Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Намира се само на 40 километра южно от..

публикувано на 01.07.22 в 15:18
с.Кривини

"На село" в Кривини

Село Кривини е от онези села, за които си мислиш, че са много малки и няма нищо в тях. Е, почти е така, но и не точно.   И там годините са оставили своя отпечатък – днес от обществените сгради са останали само читалището и пенсионерският клуб...

публикувано на 25.06.22 в 08:00
с.Левски

"На село" в Левски

Няма нищо по-хубаво от това човек рязко да смени обстановката по време на работната си седмица и от шумния и задушен град, за около 25 минути да се отзове в тихо и прохладно село. Точно това направихме с главния инженер на Радио Варна Румен Радев,..

публикувано на 18.06.22 в 08:00

Село Калоян - славно минало и трудно настояще

Село Калоян се намира на 48 километра от Варна, на територията на Община Вълчи дол. То е едно от многото, за жалост, топящи се български села. Цифрите говорят красноречиво за това – докато през 30-те години на миналия век населението е доближавало..

публикувано на 11.06.22 в 07:38

НА СЕЛО в Сенокос

В предаването „На село“ тази седмица се отправяме към Сенокос. Поводът – след две години на ковид ограничения, селото отбеляза своя празник на 2 юни, започнал още предната вечер с тържествена заря, изпъстрен с изпълненията на деца, самодейци..

публикувано на 04.06.22 в 07:30
Атанаска Михалева и Аня Терзивец

Среща в село Здравец

В село Здравец, община Аврен, сме ходили неколкократно.  Причината разнообразната фолклорна дейност, която развиват местните хора...и не само. Заселено през далечната 1760 година, селото е натрупало богата годишна история.  Първите му заселници били..

публикувано на 27.05.22 в 17:40

Бяла - перла в короната на Черноморието

Радио Варна гостува на малката и китна черноморска община Бяла, която от 1984 година е със статут на град. Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се..

публикувано на 21.05.22 в 09:00
Село Калиманци

Звукови гледки от село Калиманци

Многовековна, изпълнена с бурни събития и превратности е историята на хората населявали земите на юг от пълноводната и величествена река Дунав, растлала се чак до полите на снежнобелия Хемус, сегашната Стара планина. Хълмистата Дунавска равнина помни много..

публикувано на 14.05.22 в 10:10

Село Аспарухово - бижуто на Източна Стара планина

Аспарухово или Ченге, както местните жители си го наричат, не е от типичните български села.  То се намира в Община Дългопол, на пътя Провадия-Айтос. Селото е разположено в подножието на Стара планина, до река Луда Камчия и на северния бряг на язовир..

публикувано на 07.05.22 в 11:10