"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

НА СВЕТЛО на 27 юли с Мариела Димитрова

В 14.10 часа започваме с репортаж от Деня на освобождението на Варна от турско робство - 27 юли. Пордължаваме в 14.20 часа с Теодор Йорданов, бивш национал по тенис на маса, който в момента прави лагер за малки деца в ДКС-Варна с..

публикувано на 27.07.21 в 13:45

"НА СЕЛО" в Рогачево

Тази събота разходката ни "На село" е в Рогачево. До 1942-ра година селцето носи името Геикчилер, което на турски значи „хора, които се занимават с елени“. При преименуването местните жители са искали селото им да се казва Еленово, но предложението им не..

обновено на 24.07.21 в 09:14

НА СЕЛО в Куманово с Александър Йорданов

Аксаковското село Куманово някога се е казвало Еникьой или Ново село, но от 1934 година е с настоящото си име. Тук официално са регистрирани 260 жители, но са поне хиляда. Близостта до града провокира много млади хора да предпочетат това място...

публикувано на 17.07.21 в 09:38

На село в Николаевка

Здравейте, уважаеми слушатели! В това прекрасно юлско утро ще ви заведем до едно китно село, наречено Николаевка. С красива природа, чист въздух, окъпано в зеленина, заобиколено от вода. Наблизо има и язовир. Но най-важни са хората,..

обновено на 10.07.21 в 06:48

НА СЕЛО тази събота в град Вълчи дол - част 2

Продължава разходката ни във Вълчи дол и тази събота. След срещите от миналата седмица с Наско - кожаря, Димчо и Даниела Димови от фурната за вкусотии, госпожа Йорданка Колимечкова, която е два пъти хаджийка, Тодор Чакъров – уредник на етнографски..

публикувано на 03.07.21 в 09:45

НА СЕЛО тази събота в град Вълчи дол - част 1

Вълчи дол – град, на около 30 минути с кола от Варна. Град, със солидна културна, музикална и спортна слава. Град, който днес ни посреща със спокойствието и природните си дадености, но тих – заради многото напуснали го хора. В първата част на предаването..

обновено на 26.06.21 в 09:31

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си . Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897"...

публикувано на 15.06.21 в 11:03

Звукови гледки от село Метличина, община Вълчи дол

С песен ни посрещнаха в село Метличина. Но и не само – жените от клуб "Незабравка" се бяха приготвили с пита, баница, сладкиши. Гостоприемство откъдето и да го погледнеш. Там бяхме с колегата Румен Сарандев. Неговите снимки можете да видите на сайта на..

публикувано на 29.05.21 в 10:05

НА СЕЛО в Тополи с Иван Барбов

„Не си сред райски кът селце – навред могили голи – но ний те любим от сърце и славим те Тополи”. С тези думи започва химна на село Тополи, изпълнен от колектива за автентичен фолклор на местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий”. Именно в село Тополи..

обновено на 22.05.21 в 12:21

Село Тополи - история, култура и традиции

В навечерието на един от най-големите ни празници – 24 май, в предаването „На село” тази събота от 9 до 10 часа в ефира на „Радио Варна”, ще ви заведем до варненското село Тополи. Неслучайно сме избрали тази дестинация, тъй като денят на Светите..

публикувано на 21.05.21 в 08:57