"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

с.Житница

На село в Житница

Село Житница има важно стратегическо и икономическо значение за провадийския и изобщо варненския регион, а преди години е било и   административен център. В селото е имало и много хора - силна интелигенция, развити инфраструктура и..

публикувано на 23.09.23 в 08:00
Табелата на входа на село Изворско

Изворско - едно по-различно село

Изворско е едно село в Община Аксаково, което се намира на около 10 километра от Варна.  Лудницата и трафикът в града бързо ги забравяш когато влезеш в селото с приятната тишина, чистият въздух и красивата природа. Още щом с колегата Лъчезар Лазаров..

публикувано на 16.09.23 в 09:10
Кметството в село Прилеп

"На село" в Прилеп - посетено и от английския крал Чарлз III

Малко село в Батовската долина. Името му е Прилеп, но може и да го знаете със старото наименование - Чукурово. Според данните от последното преброяване там живеят само 23 души и е част от Община Добричка.  Това е селото, където преди 20 години днешният..

публикувано на 09.09.23 в 09:30

Среща на рода Ханджидойчеви в Изгрев

Първата родова среща на рода Ханджидойчеви се състоя във варненското село Изгрев. Така Йорданка Колимечкова осъществява мечтата на мнозина от рода, решавайки да се заеме с организирането на това събитие. И понеже тя е историк, с нейна помощ..

публикувано на 10.08.23 в 13:16

"На село" в Тръстиково

Тръстиково e eдно от населените места в Община Аврен. Според преброяването през 2022 година там живеят около 630 души.  Пътят до там не е дълъг, малко над 30 км от Варна. Може да се мине и по магистрала „Хемус“, и през Аспаруховия мост. Тръстиково е..

публикувано на 22.07.23 в 09:30
рози

В красотата на Крумово

Предаването "На село" в средата на юни ни отвежда в един уютен дом, в двор, който е изваян от красота: с разнообразна зеленина, с много цветя и с камъни: от морето и от планината. И в който сянката е приятна, а въздухът- кристален. В този двор..

публикувано на 14.06.23 в 12:19

Старите, но златни рецепти от село Господиново

<iframe width="1366" height="768" src="https://www.youtube.com/embed/11biZPy3AmI" title="Стари и златни рецепти от Господиново" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share"..

публикувано на 10.06.23 в 11:57

На село в Храброво

Храброво е село, което е известно най-вече с личностите, произлезли от там. Селото, което е дало на България видни учени, общественици и професори , сред които са дългогодишният ректор в Икономически университет-Варна Кальо Донев и аграрният..

публикувано на 05.05.23 в 14:27

На село в Есеница

На Велика събота завършва Страстната седмица. Аз съм Ваня Славова, Недялко Добрев избира музиката в предаването „На село“. Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите...

обновено на 15.04.23 в 06:46

"На село" в Чернево на Лазаровден

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден , който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Празник, свързани с пролетния момински обичай лазаруване - празник на младостта, красотата и любовта. Варненското село Чернево днес..

публикувано на 08.04.23 в 08:10