Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цирк ще има във фестивалното градче на SPIRIT OF BURGAS

Изкуството има много форми и проявления - музикална, театрална, танцувална. Тазгодишното издание на SPIRIT of Burgas разширява обхвата си, добавяйки експериментално интерактивно представление към своята програма. Фестивалният дух ще се прояви и под купола на пътуващия из Европа експериментален арт проект Цирк Кумбо по време и на трите нощи на SPIRIT of Burgas.„Сцени от различни класически приказки биват трансформирани в чудати форми, по време на пътуването през фантазните мутации на Кумбо образите“, така описват артистите от експерименталния цирк своите пърформанси и обещават незабравимо преживявяване за всеки, който реши да се присъедини към предствлението им по време на фестивала.Създаден от интернационален колектив от независими млади артисти, Цирк Кумбо комбинира цирково изкуство и жива музика с различни театрални гигове. Идеята на проекта е да се създаде алтернативен модел на шоу концепция, освободена от лъскавата рамка и пределите на залата, както и да възроди забравеното цирково изкуство, като го представи в нова светлина. Посредством уъркшопи и интерактивни игри публиката също ще има възможност да се включи в „цирка“ и да усети магията на представлението, превръщайки се от пасивен наблюдател в активен участник.В програмата на Цирк Кумбо ще бъде включен Хена уъркшоп. Дарио Супер Марио и Мила от Марс ще демонстрират степента, до която са изучили танцуването с огън, а A r t A t t a c k (Shamancheto & Popara) заедно с Фрийк Гегове от Кумбо екип ще „атакуват“ публиката по всички фронтове в своето вариете с отворена сцена. За всички, които проявят любопитство и решат да изследват по-дълбоко магията на уличното изкуство и цирка, корените и историята им, са предвидени филмови прожекции. В програмата ще бъдат включени два класически черно-бели филма с участието на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън, документален филм, посветен на уличното изкуство, както и номинираният за Оскар анимационен филм на Силван Шомет „Илюзионистът“. Първата по рода си за Spirit of Burgas сцена се осъществява и с подкрепата на Beck’s – немска марка бира номер едно в света. И тази година брандът с удоволствие партнира на фестивала, подкрепяйки различните жанрове изкуство – част от неговата програма.
По публикацията работи: Екатерина Капрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централен плаж Варна

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче липсата на изгодни чартърни полети и високите цени на еднопосочните билети. Това каза Иван Грошев,..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05