Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стрептоковова инфекция е причина за заразяване на 83-те старозагорски лагерници в Каваци

Стрептоковова инфекция е причина за заразяване на 83-те старозагорски лагерници в Каваци, каза д-р Любка Павлова - директор на дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Бургас."Изолирахме инфекцията от гърлото не само на децата, но и от двама служители от персонала на лагера. По всяка вероятност още преди постъпване в лагера е имало заразено дете, което е предало заразата", поясни д-р Павлова. Тя уточни, че лечението е кратковременно, но задължително бактерията се унищожава само с приемане на антибиотици. "Това става от 3 до пет дни, но без антибиотици лечението е невъзможно", уточни директорът.Всички деца, които са на възраст между 7 и 14 г., са проявили типичните симптоми на гнойна ангина, имали са и висока температура. Инфекцията се предава по въздушно-капков път и води до възпалено гърло, температура и подуване на лимфните възли. Едно от децата е било прието в инфекциозно отделение в Бургас, но след подписана декларация от страна на родителите е изписано.Д-р Павлова още веднъж потвърди, че в никакъв случай не става въпрос за хранително отравяне или за епидемия. Взетите проби от храната, питейната и морската вода не са показали отклонения от нормите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зимната обстановка в областите Варна и Добрич към 13 ч. (обновява се)

Сложна остава към този час зимната обстановка в областите Варна и Добрич към 13 ч. Оранжев код са силен вятър и снеговалеж е в сила за 9 области в Североизточна България днес, сред които Варна, Бургас и Добрич. Поривите на вятъра достигат до 24 метра в секунда.  Движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона се..

публикувано на 27.01.21 в 13:18

Спират камионите по пътя Варна - Добрич

Ограничават движението на камиони до 12 тона по пътя Варна- Добрич заради влошената метеорологична обстановка. Затворен за движение на МПС е  общинския път от с. Въглен към с. Каменар. Там има  закъсали в снега автомобили, на които в момента се оказва помощ, съобщават от МВР.Няма бедстващи хора.  Поради все още тежката метеорологична обстановка край с...

публикувано на 27.01.21 в 13:15

Обстановката в община Балчик е нормална при зимни условия

Обстановката в община Балчик е нормална при зимни условия, обобщиха от Общинския съвет за сигурност. За същото съобщават и от Областна управа, пътищата по всички направления са проходими при зимни условия. Няма подадени сигнали за населени места без електрозахранване и водоподаване. От агенция „Пътна инфраструктура“ съобщават, че временно движението..

публикувано на 27.01.21 в 12:24

Край Каварна сняг вали и навява

Още  снощи след полунощ започна снеговалежът в община Каварна. Проблем са непочистените пътища в община Каварна. Задължението за това е на фирма „Пътно строителство – Добрич“ АД, каза инж. Георги Балтаджиев – зам. кмет и допълни, че АПИ почиства само главния път 1-9. Докато не се почистят пътищата от третокласната  пътна мрежа, няма как..

публикувано на 27.01.21 в 12:20

Зимната обстановка в областта - изпитание за шофьорите

За два закъсали автомобила преди с.Любен Каравелово, посока Варна пише наш колега . Навява много и има преспи в райнона. По лични впечатления пътят Варна - Добрич не се вижда. По думите на нашия колега от Варна  към Добрич, на разклона за с.Зорница,  има около 5 закъсали тира. От с.Крумово до с.Любен Каравелово  пътят  почти не се вижда. След..

публикувано на 27.01.21 в 11:52

Пътната обстановка във Варна е нормална

19 сигнала са получени при дежурния в Община Варна до 10 ч. днес във връзка с влошената метеорологична обстановка и силния вятър. Повечето от тях са за паднали клони и дървета в резултат на силния вятър, съобщават от отдел „Дейности по защита на населението“. Пътната обстановка в града е нормална, няма затворени участъци, автобусите на градския..

публикувано на 27.01.21 в 11:45

Петър Киров: EMSA наблюдава с дронове европейските морски пространства

Европейската агенция за морска безопасност / EMSA/ ще организира съвместна операция в Черно море между България и Румъния. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна Петър Киров, който е директор в Департамент 3 в ЕМSA. По време на тази операция ще бъдат отработени различни задачи, свързани с търсене и спасяване, откриване на бракониери и..

обновено на 27.01.21 в 11:26