Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето изхвърли мъртъв делфин и в Созопол

Сигнал за още един мъртъв делфин, намерен на скалите срещу о-в Св. Иван в Созопол е получен вчера след обяд в РИОСВ-Бургас. Той е също от вида Афала и е в напреднал стадий на разлагане. С последните случаи, намерените мъртви делфини от началото на годината по Южното Черноморие, за които е била сигнализирана инспекцията, стават 11.Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха вече проверка по повод намерения мъртъв делфин на плажа на к-г Корал. Поради съмнения за наранявания от огнестрелно оръжие, е извършен оглед от служители на МВР, които са установили, че няма данни за извършено престъпление. Тялото на делфина е било загробено от служители на община Царево на определено за целта място.По данни на наемателя на плажа, трупът е бил забелязан на 30 август около 18.00 часа. По снимките може да се предположи, че екземплярът е от вида Афала. Това е най-едрият представител на делфините в Черно море, достига размери до 3.70 м, с тегло понякога до 400 кг. Обитава предимно плитки води в шелфовата зона в целия басейн на Черно море. Застрашен вид. Храни се предимно с дребни риби, змиорки и калмари, и видове риби като калкан и морска лисица, които обитават придънните водни слоеве.Трите вида черноморски делфини - обикновен делфин, муткур и афала са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. За обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри Законът предвижда глоба от 100 до 5 000 лева за физически лица и санкция от 500 до 10 000 лева за юридически.
По публикацията работи: Екатерина Капрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34
Биляна Якова

Варненци пътуват безплатно с градския транспорт

Ръководителят на първата фаза на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова съобщи, че варненци пътуват безплатно с градския транспорт. По думите й причината е, че имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят. Това е лишило "Градски транспорт" от около 180 хиляди лева за първите три месеца на..

публикувано на 16.04.24 в 14:30

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Община Варна набира проекти по фонд „Култура“ до 12 май

Фонд „Култура“ към Община Варна обяви една сесия за набиране на проектни предложения. Срокът за кандидатстване е до 12 май, включително. Проектните предложения трябва да се реализират до 1 декември 2024 година. Кандидатстването става само по електронен път . Направления, по които се приемат проекти: Направление 1: Фестивали и конкурси Направление..

публикувано на 16.04.24 в 14:15

Акция "Контрабанда" на МВР и Агенция "Митници" по границите

МВР започна операция по границите на страната. Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата,..

публикувано на 16.04.24 в 14:09

Демонтираха опасния билборд до спирката под ФК (СНИМКИ)

Демонтираха опасния билборд, поставен до спирката на подлеза на Фестивалния комплекс на бул. "Приморски" в посока ЖП гара. Сигналът беше подаден преди време от актрисата Цветана Манева и жърналиста Георги Тошев, а опасенията им бяха, че съоръжението не е стабилно и може да се стовари върху спирката при по-силен вятър. След сигнал и от редакцията на..

публикувано на 16.04.24 в 13:07

Седмица на правото в ИУ-Варна

В Деня на конституцията 16-ти април в Икономически университет – Варна можем да разгледаме изложбата "Архиви на правната мъдрост". Тя е част от традиционната Седмица на правото, която се провежда до 19 април 2024 г. Експозицията е организирана съвместно с катедра "Правни науки". Фокусът тази година е върху ролята на конституциите във..

публикувано на 16.04.24 в 12:30