Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празникът на ВМС започва в люлката на българското военно морячество – Русе

 

135-та годишнина на ВМС  честваме с поредица от  прояви в дните преди 10-ти  август. Програмата днес е изцяло в Русе, където преди повече от век на 12 август 1879 година е създаден военният фолт на България, Дунавският.

  По повод деня пред Паметника на моряка в града ще се проведе военен ритуал. Предвиден е и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили пред сградата на Доходното здание. Кметът на Русе ще награди военнослужещи от ВМС, след което заедно с командира на Военноморските ни сили ще дадат съвместна пресконференция.

  Основите на военния флот на България са поставени в Русе, където за първи път през 1879г. българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От  Русе, заедно с развитието на флотилията, водят началото си всички основни морски дейности  у  нас .

  Израз на патриотизма на русенци и уважението им към флота бе и възстановяването на Паметника на моряка през 1999г. Оттогава се зароди и традицията отбелязването на празника на флота да започва в люлката на българското военно морячество – Русе.

  Ето и някои значими дати от създаването на флота:

·  12 Август 1879 - Създадена е Дунавската флотилия в град Русе.

·  09 Януари 1881 - Създадена е Машинна школа към Дунавската флотилия, предшественик на днешното военноморско училище

·  02 Декември 1883 - Създадена е хидрографска служба към флота в Русе

·  28 Февруари 1884 - Създаден е Военноморския духов оркестър

·  12 Ноември 1897 - Военният флот на България е разделен на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои ветровит, но топъл понеделник

През нощта ще бъде предимно ясно със слаб до умерен югоизточен вятър. Минимални температури от 12 до 17 градуса. През деня ще има ракъсана и променлива облачност. Ще духа слаб до умерен, временно засилен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 22 до..

публикувано на 27.09.20 в 19:16

Армения може да признае независимостта на Нагорни Карабах

За нова ескалация на насилието между Армения и Азербайджан по повод сепаратистката област Нагорни Карабах, съобщават от сутринта световните агенции. Двете страни съобщиха за цивилни и военни жертви при тежки сражения и си отправиха взаимни обвинения за това коя е нападнала първа. В Нагорни Карабах е обявено военно положение и се прави пълна..

публикувано на 27.09.20 в 18:30

Академичната година във ВВМУ ще бъде открита утре

На 28 септември 2020 г. (понеделник) в 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще се състои церемония по откриване на новата 2020/2021 академична учебна година. Програмата предвижда посрещане на началника на отбраната на Република България – адмирал Емил Ефтимов, с почетен караул от 9:30 – 9:40 ч. В 10:00 ч. с академично слово на началника на..

публикувано на 27.09.20 в 17:10

Без нарушения преминават изборите в Брестак и Бозвелийско

В две села във Варненска област - Брестак, община Вълчи дол и Бозвелийско, община Провадия, се провеждат избори за кмет. В село Брестак кандидатът за кмет е един, а в Бозвелийско-претендентите са двама. 325 избиратели от общо 1032 са гласували по последни данни в най-голямото село в  Провадийско - Бозвелийско. Ситуацията там е спокойна, хората..

публикувано на 27.09.20 в 15:48

Две нарушения на задължителната карантина във Варненско

138 души са били проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщиха от полицията. Проверките са направени на адресите на лицата, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Установени..

публикувано на 27.09.20 в 14:52
Днес е вторият ден от 50-ият. юбилеен конгрес на БСП, който се провежда в НДК

БСП избра Националния си съвет. Станишев не е в него

50-ият. конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, изборът за който се провеждаше почти през цялата нощ . С най-много номинации, на първо място, е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП..

публикувано на 27.09.20 в 13:10

3,5 млрд. лева са необходими за повишаване на пътната безопасност

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани пътища, експертите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) заявиха достъп до обществена информация от Агенция „Пътна инфраструктура“. В заявлението са отправени 4 въпроса, касаещи средствата, отделени за пътна безопасност..

публикувано на 27.09.20 в 12:35