Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празникът на ВМС започва в люлката на българското военно морячество – Русе

 

135-та годишнина на ВМС  честваме с поредица от  прояви в дните преди 10-ти  август. Програмата днес е изцяло в Русе, където преди повече от век на 12 август 1879 година е създаден военният фолт на България, Дунавският.

  По повод деня пред Паметника на моряка в града ще се проведе военен ритуал. Предвиден е и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили пред сградата на Доходното здание. Кметът на Русе ще награди военнослужещи от ВМС, след което заедно с командира на Военноморските ни сили ще дадат съвместна пресконференция.

  Основите на военния флот на България са поставени в Русе, където за първи път през 1879г. българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От  Русе, заедно с развитието на флотилията, водят началото си всички основни морски дейности  у  нас .

  Израз на патриотизма на русенци и уважението им към флота бе и възстановяването на Паметника на моряка през 1999г. Оттогава се зароди и традицията отбелязването на празника на флота да започва в люлката на българското военно морячество – Русе.

  Ето и някои значими дати от създаването на флота:

·  12 Август 1879 - Създадена е Дунавската флотилия в град Русе.

·  09 Януари 1881 - Създадена е Машинна школа към Дунавската флотилия, предшественик на днешното военноморско училище

·  02 Декември 1883 - Създадена е хидрографска служба към флота в Русе

·  28 Февруари 1884 - Създаден е Военноморския духов оркестър

·  12 Ноември 1897 - Военният флот на България е разделен на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов.

Президентът Румен Радев възложи на Даниел Митов да състави кабинет

Румен Радев възложи на Даниел Митов да състави правителство. Очаквам в 7-дневен ред да съставите правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от кризата. Това заяви президентът при връчването на проучвателния мандат на коалицията ГЕРБ-СДС. Номинацията на Митов за министър-председател пред държавния глава обяви председателят на..

публикувано на 20.04.21 в 13:29

Канабисът - лекарство или дрога?

Обща политика относно използването на канабиса в медицината и финансирането на научни изследвания по темата – за това призовават от години депутатите в Европейския парламент. Темата е актуална и днес, но остава без промяна в Международния ден на марихуаната – 20-ти април. В Европейския съюз канабисът за медицински цели за нуждаещи се пациенти е..

публикувано на 20.04.21 в 13:13

До края на седмицата определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Tова заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Мариqна Николова, която се срещна с представители на бранша в морската столица. Това каза вицепремиерът в оставка..

публикувано на 20.04.21 в 13:08

Излекуваните изпревариха новозаразените в Балчик

Около 17 процента от населението в община Балчик е било карантинирано. Това показва регистърът към 20 април. Според справките в отдел ГРАО жителите с постоянен адрес са 21 660, а под карантина в последната година и месец са били поставени 3617 души. Към днешна дата те са 413, от които 253-ма са диагностицирани с коронавирусна инфекция, останалите са..

публикувано на 20.04.21 в 12:04

Бойко Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

Бойко Борисов представи имената на министрите в проектокабинета на Даниел Митов от болницата, в която се намира. В залата с него са Даниел Митов, Томислав Дончев, Румен Христов, Десислава Атанасова, Калин Вельов, Кирил Ананиев и Любен Дилов-син, а видео се излъчва на живо във Фейсбука на премиера в оставка, предаде репортер на БГНЕС. В..

обновено на 20.04.21 в 11:41

Инспекцията на труда започва проверки на строителни обекти по морето

Главната инспекция по труда започва проверки на строителните обекти в морските курортни градове и ще проверява какви са трудово правните отношения между работници и работодатели. Това се случва традиционно преди началото на летния сезон, през който заради летовниците строителството се преустановява. Това съобщават от инспекцията, която разпространи..

публикувано на 20.04.21 в 11:30

Д-р Златева: Учениците след седми клас да бъдат ваксинирани

Учениците след седми клас е добре да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това е мнението на д-р Каролина Златева, която е дългогодишен варненски педиатър. " Учениците в горните класове бяха най-засегнати от пандемията, тъй като имат по-голяма комуникация помежду си, повече се събират на групи и като разпространители са по-рискови ." По време на трите..

публикувано на 20.04.21 в 11:21