Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празникът на ВМС започва в люлката на българското военно морячество – Русе

 

135-та годишнина на ВМС  честваме с поредица от  прояви в дните преди 10-ти  август. Програмата днес е изцяло в Русе, където преди повече от век на 12 август 1879 година е създаден военният фолт на България, Дунавският.

  По повод деня пред Паметника на моряка в града ще се проведе военен ритуал. Предвиден е и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили пред сградата на Доходното здание. Кметът на Русе ще награди военнослужещи от ВМС, след което заедно с командира на Военноморските ни сили ще дадат съвместна пресконференция.

  Основите на военния флот на България са поставени в Русе, където за първи път през 1879г. българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От  Русе, заедно с развитието на флотилията, водят началото си всички основни морски дейности  у  нас .

  Израз на патриотизма на русенци и уважението им към флота бе и възстановяването на Паметника на моряка през 1999г. Оттогава се зароди и традицията отбелязването на празника на флота да започва в люлката на българското военно морячество – Русе.

  Ето и някои значими дати от създаването на флота:

·  12 Август 1879 - Създадена е Дунавската флотилия в град Русе.

·  09 Януари 1881 - Създадена е Машинна школа към Дунавската флотилия, предшественик на днешното военноморско училище

·  02 Декември 1883 - Създадена е хидрографска служба към флота в Русе

·  28 Февруари 1884 - Създаден е Военноморския духов оркестър

·  12 Ноември 1897 - Военният флот на България е разделен на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят варненци на обществено обсъждане за уличните кучета

Обществено обсъждане по проект на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета ще се проведе във Варна, съобщават от пресцентъра на Общинския съвет. То ще се състои от 10 часа на 12 декември в зала "Пленарна".  Предложения относно проекта могат да се подават в деловодството на Община Варна или на имейл адрес:  kamenar_kucheta@abv.bg..

публикувано на 01.12.22 в 15:35
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Продължаваме да искаме да бъде внесен нов законопроект за бюджет 2023 г.

За нас е тревожно, че не виждаме как ще се справят системите на образованието, здравеопазването и културата, ведомствата и министерствата. Направили сме три конкретни предложения. Първото беше прието в комисия - за минималната работна заплата на 850 лв. Трябва да бъдат предвидени 1/3 от тези средства в удължаващия закон на бюджета. Очакваме депутатите..

публикувано на 01.12.22 в 14:25
Аспарухов мост

Кметът на "Аспарухово": Бъдещето на Варна е да се развива на юг

Бъдещето на Варна е тя да се развива на юг. Това подчерта в интервю за Радио Варна кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов. "Надявам се, че може да се работи с перспектива, за да се развие районът добре и да не се презастрои.  По адресни регистрации "Аспарухово" е най-малкото районно кметство във Варна - около 28-30 хиляди човека. Но според мен тук..

публикувано на 01.12.22 в 13:13
Персонален идентификационен код, НОИ

Пенсиите и добавките от 70 лева ще се изплащат между 7 и 20 декември

Изплащането на пенсиите през декември 2022 г. чрез пощенските станции ще започне на 7 декември (сряда) и ще приключи на 20 декември (вторник), предаде БГНЕС. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 01.12.22 в 12:27

Областният управител на Добрич ще оспори в съда собствеността на сондажи с минерална вода

Областният управител на Добрич ще оспори в съда нотариални актове за собственост на Албена АД за осем сондажни кладенеца. Проверки са установили, че сондажите са с минерална вода, които според закона са изключителна държавна собственост. Ресорни министерства ще бъдат сезирани отново и за собствеността на курортния комплекс на Пречиствателна станция,..

публикувано на 01.12.22 в 12:12

Очаква се предупредително да спрат тока на Тубдиспансера

Тубдиспансерът във Варна е заплашен отново от прекъсване на електрозахранването заради неплатени задължения. Натрупаният дълг е в размер на над 77 000 лева, голяма част от който е в просрочие от март 2021 г. Шефът на Белодробната болница: За цветя пари има, за туберкулозата - не Очаква се предупредително токът да бъде спрян за два часа между 6..

публикувано на 01.12.22 в 10:52

Варненка с опасност за живота, след като кола я блъсна на пешеходна пътека

69-годишна варненка е настанена в болница с фрактура на черепа и контузия на таза, с опасност за живота, вследствие на пътен инцидент. По първоначални данни, л.а. движещ се по ул.“Патриарх Евтимий“, блъснал възрастната жена, която пресичала на пешеходна пътека на зелен светофар, съобщиха от варненската полиция. Инцидентът е станал вчера, около 18 часа...

публикувано на 01.12.22 в 10:48