Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папандреу създава нова партия преди изборите в Гърция

Автор:

Бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу обяви създаването на нова партия - три седмици преди извънредните парламентарни избори, които са на 25 януари, предаде Асошиейтед прес. Вчера пред хиляди свои привърженици Папандреу представи партията Движение на демократите социалисти.

Папандреу, чиито баща и дядо са били премиери, каза, че е убеден привърженик на идеята за реформиране на старата "корумпирана" система, виновна за финансовата криза, в която отдавна се намира Гърция.

От 2004 до 2012 г. той бе начело на партията ПАСОК, основана от баща му през 1974 г. Като премиер от 2009 до 2011 той понесе основния удар на кризата и бремето да подпише спасителното споразумение, което макар че предпази Гърция от дефолт, е отхвърляно от мнозина, защото икономиката се сви с повече от една четвърт, а безработицата достигна рекордно високи равнища, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако победи на парламентарните избори на 25 януари, главната гръцка опозиционна партия Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Това заяви вчера вечерта лидерът на партията Алексис Ципрас, предаде ТАСС.

В програмната си реч на конгреса на партията Ципрас заяви, че ще продължава да настоява за балансиран бюджет, като се извади дефицитът на програмата за държавни инвестиции. Ще се стараем да сключим с кредиторите споразумение за инструментите за икономическо развитие. Ще защитим гръцката банкова система и ще гарантираме влоговете на гръцките граждани, заяви лидерът на СИРИЗА.

Той обеща, че ако неговата партия дойде на власт, правителството ще започне преговори в рамките на ЕС за "ново взаимоизгодно реалистично споразумение за обслужване на държавния дълг и развитие на реалната икономика с цел да се постигне опрощаване на по-голямата част от номиналната стойност на дълга на страната, за да стане той устойчив с помощта на технически похвати, които няма да навредят на народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективните европейски механизми".

Дълговете на Германия бяха опростени през 1953 г., за Гърция това ще бъде направено през 2015 г., заяви Ципрас.

Той добави, че в споразумението за изплащане на държавния дълг ще бъде внесена поправка за икономическото развитие, така че парите за погасяване на кредитите да идват от икономическия растеж, а не от бюджетния излишък. СИРИЗА ще иска и гратисен период, тоест "мораториум върху обслужването на държавния дълг за незабавно спестяване на средства за развитие и активизиране на икономиката".

Ципрас говори и за спешните мерки за преодоляване на "хуманитарната криза" в Гърция, които партията му има намерение да предприеме. Правителството, ръководено от СИРИЗА, ще дава безплатно електричество и купони за храна минимум на 300 хиляди домакинства, които са на линията на бедността, обеща Ципрас. Има и програма за осигуряване на жилища на бездомните, за 13 пенсия на пенсионерите, получаващи под 700 евро, за безплатно здравеопазване, безплатни карти за градски транспорт, за отмяна на данъка върху дизела за отопление, каза Ципрас.

Той обеща още "връщане на минималната заплата от 751 евро, възстановяване на необлагаемия минимум от 12 хиляди евро за всички, създаване на Държавна банка за развитие и Специална банка за малките и средни предприятия и селските стопани, отмяна на продаването на търг на първи жилища на длъжници по ипотечни кредити, отмяна на масовите уволнения на държавни служители, ликвидиране на въведения от правителството единен данък върху всички недвижими имоти и замяната му със "справедлив данък върху големите имоти".

Ръководителят на СИРИЗА изрази увереност, че на извънредните избори на 25 януари партията ще победи и с това ще започнат промените към по-добро и в цяла Европа.

В същото време вчера гръцкият премиер Андонис Самарас изрази увереност, че на изборите ще победи неговата партия - "Нова демокрация". В реч в град Лариса Самарас обвини Ципрас, че води страната към фалит, липса на кредити и в крайна сметка - към изключване от еврозоната. Премиерът призна, че през последните две години и половина са били допуснати грешки, но отбеляза, че след постигането на споразумение с Тройката на кредиторите (ЕС, Европейската централна банка и МВФ) ще бъде изработена пътна карта за намаляване на всички данъчни ставки успоредно с извършване на конституционна реформа.

Засега в социологическите допитвания с около 3 процента води СИРИЗА, следвана от "Нова демокрация". Но част от гласовете - както за управляващите, така и за опозицията - може да отидат за новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 19 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-ото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9 юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния..

публикувано на 26.04.24 в 11:15