Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каменоделец ще дари на Историческия музей в Балчик колекция от няколкостотин вкаменелости

Известният на балчиклии като каменоделец и човек, ангажиран с историята на Белия град, Мариян Цветков ще дари на Историческия музей в Балчик голяма част от колекцията от няколкостотин вкаменелости. В момента във фоайето на Общината е подредена изложба "Вкаменелости от дълбините", която след това ще влезе във фонда на музей. Експозицията е част от сбирката от растителни и животински видове, обитавали Черно море и бреговете преди милиони години. В нея може да се видят вкаменелости от миди, охлюви, растения, част от скелети на животни от ерата на динозаврите, фосили от края на последния ледников период, някои от които са със следи от човешка дейност. Събирането започва съвсем случайно при леководолазните гмуркания на Мариян Цветков във водите на два малки плажа, североизточно от Балчик. Първоначално той попада на няколко едри фосила от праисторически животни, а с течение на времето колекцията значително се увеличава.

Може ли в Балчик да се направи природонаучен музей, който да показва тайните и загадките на Черно море, все още е рано да се каже. Местният музей е получил предложение от две големи фондации, които искат да финансират задълбочени проучвания. Според това какво ще се намери, имат желание да финансират и експонирането на тези образци. Каменоделецът Мариян Цветков очаква с нетърпение отговорите на тези въпроси, а дотогава обещава да дари на балчиклии още произведения, направени от камък. Какви точно – ще стане ясно в нощта на музеите и галериите през месец май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва акцията по разтоварването на "Вера Су"

Започва акцията по разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и..

обновено на 22.10.21 в 19:16

Втори ден на протести на ресторантьорите във Варна срещу зеления сертификат

За втори път представители на заведения във Варна и хора, които не одобряват въвеждането на зелените сертификати, се събраха на протест пред общината. Издигнати бяха плакати със зачеркнати спринцовки. Участници в протеста коментираха, че мерките са излишни, а паника се създава целенасочено. Някои споделиха, че се притесняват да не загубят работата си...

публикувано на 22.10.21 в 16:47
СБАГАЛ-Варна

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи 190 300 лв.

Варненската АГ болница е одобрена за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Съветниците гласуваха единодушно за това решение, за да може лечебното заведение да участва в проект по ОП „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на..

публикувано на 22.10.21 в 15:34

В 12 гимназии у нас се подготвят съдебни служители

Близо 10 000 са съдебните служители у нас, те са гръбнакът на съдебната система, това заяви във Варна директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Тя участва в традиционната национална научна конференция на тема "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра "Правни науки " в Икономическия университет...

публикувано на 22.10.21 в 15:29

От понеделник, преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, ще имат сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“. Сертификатът може да бъде изтеглен от системата на от his.bg. Валидността на сертификатите за преболедуване..

публикувано на 22.10.21 в 14:35

Жестоко убийство на германец в Балчишко

Изключително тежко криминално престъпление са разкрили органите на реда, териториалната дирекция ДАНС и Окръжната прокуратура в Добрич , при което чуждестранен гражданин е бил отвлечен с цел подкуп, а впоследствие и убит по особено жесток начин. Извършителите на престъплението са отново чужди граждани, баща и син, като те са задържани за срок до 72..

публикувано на 22.10.21 в 14:03
Златни пясъци

Още нови жилищни сгради в и край курортните комплекси

Ново жилищно строителство ще има в курортен комплекс Златни пясъци" на мястото на бившето автостопанство, където има два поземлени имота. За целта старите сгради, които са стопански постройки, ще бъдат премахнати и ще се образува нов имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на съветниците от постоянната комисия "Архитектура и градоустройство...

публикувано на 22.10.21 в 12:01