Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Каменоделец ще дари на Историческия музей в Балчик колекция от няколкостотин вкаменелости

Известният на балчиклии като каменоделец и човек, ангажиран с историята на Белия град, Мариян Цветков ще дари на Историческия музей в Балчик голяма част от колекцията от няколкостотин вкаменелости. В момента във фоайето на Общината е подредена изложба "Вкаменелости от дълбините", която след това ще влезе във фонда на музей. Експозицията е част от сбирката от растителни и животински видове, обитавали Черно море и бреговете преди милиони години. В нея може да се видят вкаменелости от миди, охлюви, растения, част от скелети на животни от ерата на динозаврите, фосили от края на последния ледников период, някои от които са със следи от човешка дейност. Събирането започва съвсем случайно при леководолазните гмуркания на Мариян Цветков във водите на два малки плажа, североизточно от Балчик. Първоначално той попада на няколко едри фосила от праисторически животни, а с течение на времето колекцията значително се увеличава.

Може ли в Балчик да се направи природонаучен музей, който да показва тайните и загадките на Черно море, все още е рано да се каже. Местният музей е получил предложение от две големи фондации, които искат да финансират задълбочени проучвания. Според това какво ще се намери, имат желание да финансират и експонирането на тези образци. Каменоделецът Мариян Цветков очаква с нетърпение отговорите на тези въпроси, а дотогава обещава да дари на балчиклии още произведения, направени от камък. Какви точно – ще стане ясно в нощта на музеите и галериите през месец май.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора. Лечебният туризъм може да се предлага и в зимните курорти. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров. Поради липсата на сняг хотелиерите станаха много изобретателни. Те предложиха различни решения, сред които много екстравагантни варианти като рисуване с утайка от вино, например,..

обновено на 07.02.23 в 16:43

Лошото време активизира свлачище на крайбрежната алея в Обзор

Заради лошите метеорологични условия част от крайбрежната алея в Обзор е компрометирана, съобщи кметът на Община Несебър Николай Димитров. Той призовава гражданите към внимание при преминаване по алеята, предаде БГНЕС. За цялостния ремонт на съоръжението вече има сключен договор с изпълнител и строителните дейности ще започнат в най-кратки срокове...

публикувано на 07.02.23 в 16:43

Шест бала вълнение измериха в района на Ахтопол

В последните два дни за първи път по нашето крайбрежие инструментално, с помощта на закотвен в шелфовата зона на Ахтопол буй, е измерено вълнение на морето 6 бала. Най-голямата значима височина на вълната е достигнала 4,78 метра на 6 февруари. Симона Георгиева - синоптик във Филиал-Варна на Националния институт по метеорология и хидрология, обясни, че..

публикувано на 07.02.23 в 15:33

Въвеждат контрол на доставките от производител до магазин, разликите в цените са над 30%

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев. "Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете", добави Донев и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в..

публикувано на 07.02.23 в 15:02

Строителството след 2012 година е най-устойчиво на земетресение

Варна влиза в сеизмичната зона през 1987 година. За Североизточна България Вранча оказва голямо въздействие, коментира пред Радио Варна инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.   Варна е в седма зона на сеизмична активност. Осма зона започва от "Горчивата чешма" и върви на север, в нея попадат Балчик и..

публикувано на 07.02.23 в 14:59

Обявиха тримесечно извънредно положение в десет региона в Турция

Турският президент Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението. На пресконференция, цитирана от Анадолската агенция, Ердоган съобщи, че досега са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени. "Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в нашата..

публикувано на 07.02.23 в 14:23

БЧК събира дрехи, обувки и завивки за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Българският червен кръст започва кампания по набиране на дарения за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. От организацията отбелязват, че в момента най-неотложните нужди са от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали. Желаещите да помогнат могат да предават материалите и вещите..

публикувано на 07.02.23 в 14:10