Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Ще се отпуснат средства за изграждането на исторически комплекс в Плиска

Снимка: БТА

Целева субсидия за изграждането на цялостен исторически комплекс в Плиска,където туристите да могат да видят етапите от историческите събития,ще отпусне Министерския съвет-това съобщи премиерът Бойко Борисов след тържествата,посветени на 1150-годишнината от покръстването на българите.

Борисов обясни, че ще разговаря с археолозите, които имат още 45 дни работа на обекта Белокопитово-Шумен, ако успеят да приключат по-рано.

„Направо ги прехвърлям тук , ще го направим като Перперикон, както е в момента, за да стане всичко красота”, заяви премиерът.

„Така че като идват туристите, като идват чужденците, като идват българите да могат да видят по етапи, по векове какви събития се случвали тук на това място пред 1150 години или близо 11 века”, допълни министър-председателя.  Борисов обобщи, че е разгледал 2-3 проекта за изграждането на цялостен исторически комплекс и може би ще са необходими 7-8 милиона за изграждането му. На първо време обаче трябва да бъдат отпуснати 500 хиляди лева за започването на разкопките, каза още премиерът. Това ще бъде предложено от него на следващото заседание на Министерски съвет.

За БНР Борисов каза, че за искането на Светия Синод  в училищата да се въведе вероучение трябва първо да се произнесе образователният министър Тодор Танев и да се проведе обществено обсъждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна. Според заместник-председателят на асоциацията Павлин Павлов, заплахата от разширяване на военния..

публикувано на 31.07.24 в 13:58
маратон

Повече от 220 участници в маратона "Галата - Варна" тази година

Повече от 220 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на маратона "Галата - Варна".  84-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще се проведе на 4 август. Очаква се сериозно международно участие, участници от 6 държави ще има в надпреварата.  Регистрацията започва в 8:30 часа, а стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. след подробен..

публикувано на 31.07.24 в 12:19