Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прояви на 6 май в Добрич и региона

Снимка: БГНЕС

  С възстановка на традиционни народни обреди в Етнографската къща в Добрич на 6 май ще бъде отбелязан празникът Гергьовден. По традиция, гостите на Етнографската къща, която отваря врати в 9 ч., ще могат да се полюлеят на гергьовски люлки и да се претеглят на старовремски кантар за здраве и плодородие. Майсторите от Регионалния съюз на хлебопроизводителите ще подредят изложба базар на обредни хлябове. В атмосферата на празника ще се впишат и изпълненията на групи за автентичен фолклор.

  ........

  Каварна чества своя Празник на града на 6 май. Тази година  купонът ще започне ден по-рано., съобщиха от крайморската община. На 5 май Нешка Робева ще представи новия комедиен спектакъл „Разбъркай го - да се оправи“ в салона на НЧ „Съгласие – 1890“ от 18.00 часа. Постановчици и сценаристи на представлението са Нешка Робева и Влади Въргала.На 6 май програмата ще открият ФТА „Бизоне“ в 10 часа на площада в Каварна, след което на сцената ще се изявят сръбските музиканти от формацията Ъндърграунд Салиевич, участвали в няколко филма на Емир Кустурица. Водещи на програмата ще бъдат Красимир Добрев, Влади Въргала и Кофе Бабоне. Екзотичният ганаец ще представи най-новото си реге парче „Толкова много те обичам“, както и стария си хит „Аз съм българинче“. Празника  ще закрият датската хеви метъл група Pretty Maids, която беше част от миналогодишния фестивал Kavarna Rock. Концертът е безплатен за всички граждани и гости на града и ще започне в 20.00 часа на площада в центъра на Каварна.

  ..........

  6 май е и Ден на град Тервел. С проявите на гергьовден се поставя началото на юбилейното, 40-о издание на традиционните празници на културата в добруджанския град, съобщиха от местната управа. В 9 ч.  Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи литургия и ще освети празничните курбани по случай храмовия празник на църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“. От 11 ч.  ще започне 11-то издание на общинския празник на фолклора с участието на съставите от читалищата в община Тервел. В  18 часа на големия площад своята програма „Картини от България“ ще  представи Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ -  Добрич. На 6 май ще бъде отбелязан още един юбилей – брой 300 на вестник „Тервел. Двете събития ще бъдат основна тема на юбилейния брой на вестника, който ще излезе от печат в навечерието на Гергьовден.

  .............

 

  Празнично тържество  по случай Гергьовден организира на 6 май читалище „Светлина” в Генерал Тошево. Празникът започва в 10 ч. на градския площад.Богата фолклорна програма с участието на местни певчески и танцови състави ще радват почитателите на народната музика в празничния ден.

   ...........

  Фолклорен събор „Гергьовска люлка” ще се проведе на 6 май в село Изворово, община Генерал Тошево. Освен самодейни колективи и индивидуални изпълнители, в празника ще участват производители на традиционни млечни, местни и съпътстващи овцевъдството продукти. Организатори на събитието, което се провежда за втора по ред година, са община Генерал Тошево, кметството в Изворово и местното читалище „Съединение”.

   ........

  Гергьовденско веселие ще има на 6 май от 10 ч. в Градския парк в Шабла. Сред атракциите на празника ще е състезанието по ръчно и машинно стригане на овце и по доене на кози. Изложение и дегустация на обредни гергьовденски хлябове, домашно приготвено сирене и други млечни продукти; фотоизложба и експозиция на предмети, използвани в бита и в животновъдството – са част от предвидените в празничния ден прояви. Стари и млади ще могат да се залюлеят на Гергьовски люлки и да се претеглят на кантар, както повелява традицията. В Гергьовденския концерт ще участват танцов състав „Бърборино” и народният певец Райко Кирилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Централен плаж Варна

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче липсата на изгодни чартърни полети и високите цени на еднопосочните билети. Това каза Иван Грошев,..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10