Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодосий Спасов със звание "Артист на ЮНЕСКО за мир"

БНР Новини
Теодосий Спасов
Снимка: Личен архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви днес българския музикант Теодосий Спасов за „Артист на ЮНЕСКО за мир“ на церемония в Министерството на външните работи, съобщиха от Националната комисия за ЮНЕСКО. Артистите на ЮНЕСКО за мир са международнопризнати личности, които използват своето влияние, харизма и престиж за популяризирането на посланията и програмите на Организацията.


Теодосий СпасовРоден през 1961 г. в Исперих, Теодосий Спасов е международнопризнат композитор и виртуозен музикант. Той е новатор в областта на музикалното изкуство. Създава музика за кавал, която е смесица от джаз, фолклор и класика. Неговите композиции включват симфонични творби, както и музика за филми и изпълнения за кавал.

Теодосий Спасов официално става „Артист на ЮНЕСКО за мир“ като признание за „неговия талант, новаторство в създаването на уникален музикален стил и виртуозни изпълнения на сцената, заради ангажираността му да разпространява музиката като сила, спомагаща за диалога между народите, културите и обществата, а също и заради неговата дълбока привързаност към идеалите и целите на Организацията“.

Теодосий Спасов е свирил със симфонични оркестри и музикални състави както в България, така и в много други държави по света. Издал е над 30 албума, някои от които солови. Носител е на множество награди и отличия в родната си страна и в чужбина, сред които наградата „Златен век“ - най-високото отличие на Министерство на културата. Теодосий Спасов е и носител на награда „Грами“ заедно с Мистерията на българските гласове.