Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън търси подкрепа в София за исканията на Великобритания за реформа на ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън пристигна вчера на официално посещение в София, за да свери часовника на българските власти по един основен за Лондон въпрос – искането на Великобритания за реформа на ЕС. Като гарнитура, за теми на посещението бяха обявени също и борбата с тероризма и бежанската криза. Българският домакин Бойко Борисов разговаря на четири очи с височайшия гост – това е първо посещение в България на министър-председател на острова от 16 години насам, според дипломатическата статистика.

Камерън пристигна в България часове след като Великобритания, получила зелена светлина от своя парламент, нанесе първите си въздушни удари в Сирия срещу обекти на Ислямска държава. „Важно е да разбием Ислямска държава там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия”, заяви Камерън в София и призова за засилване на обмена на информация за борба срещу тероризма. В този контекст гостът похвали страната ни, че е увеличила военния си бюджет. Борисов пък поиска да продължи подкрепата на Лондон за кохезионната политика и инфраструктурните проекти в България.

Колкото до бежанската криза, гостът заяви, че трябва да се помисли как да се укрепят външните граници на ЕС, каквато е и България, и увери, че Обединеното кралство има важно участие в решаването на този проблем.

Но да се върнем към основния въпрос, заради който Камерън избра София за една от спирките на неговата обиколка в някои страни на Стария континент – искането му за реформи или по-точно за предоговаряне на европейските принципи. Британският премиер показа, че е реалист и заяви, че на срещата на върха в Брюксел в средата на декември, надали ще се постигне веднага договореност между Великобритания и останалите 27 страни-членки на ЕС. „Бих искал Великобритания да остане в един реформиран европейски съюз, но няма да е лесно”, посочи Камерън. По този начин даде да се разбере, че така наречения Brexit, излизането на Великобритания от ЕС, не бива все още да се изключва.

За какви условия на Лондон става въпрос? Преди седмици британският министър-председател официално постави някои искания, за да остане страната му в ЕС. Основното сред тях е да се признае, че ЕС е общност с много валути и данъкоплатците от страните, които са извън еврозоната, да не бъдат въвличани финансово в операции, които подкрепят еврото. Както е известно, Великобритания не е и няма никакво намерение да стане страна от еврозоната. Едно друго искане на Лондон, което касае директно България, е имигрантите на острова, идващи от новите страни-членки на ЕС, сред които и България, да могат да ползват социалните права в сила във Великобритания едва след като вече са работили 4 години на острова. За всеки е ясно, че подобно искане е в пълен разрез с принципа за недискриминация, който е основен в ЕС и според който не може да има различно третиране на европейските граждани. И по този препъни камък Дейвид Камерън е между чука и наковалнята. От една страна е притиснат от своите съпартийци, които настояват за налагане на това ограничение, а от друга страна са повечето държави-членки на ЕС, които отхвърлят този принцип.

Все още не знаем, каква позиция ще заеме София по исканията на Лондон. Поне не стана ясно от публичните изказвания по време на посещението на Камерън в София. Да се надяваме, че българските власти ще се отърсят от васалните си комплекси и ще застанат в защита на интересите на България като страна-членка на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!