Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Варна ще участват в местното самоуправление

Младежи от 15 до 30 години, членове  на ученически, студентски и неправителствени организации, ще имат свои  представители  на заседанията на постоянните комисии към варненския общински съвет и в Областния консултативен съвет „Младежки дейности и спорт” към областна администрация. Младежите ще кандидатстват за участие чрез организациите, в които членуват до средата на месец февруари. В комисиите на общинския съвет те ще се включат  с идеи и предложения, но няма да имат право на глас. Подобно на общинските съветници ще получават предварително документи с предложенията за решения на съответната комисия, за да бъдат подготвени. Ще получат и специални карти за достъп, с които да се отличават от гражданите желаещи да присъстват на заседанията на съветниците.

Идеята за младежко участие в местното самоуправление се реализира във Варна през 2002 година, когато за първи път студенти и ученици имаха свои представители в комисиите на местния парламент. Сега тя се възобновява от Сдружение „Форум гражданско общество” чрез проекта „Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво”.  В рамките на проекта бяха обучени 45 младежи от Варна, като в обучението участваха  представители на община Варна и  областна администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтим Милошев обсъди с туристически организации промените в бъдещия Гаранционен фонд

До 2 септември всички туристически организации трябва да дадат своите предложения за промени в текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма за създаване на Гаранционен фонд.  Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството Всички организации са потвърдили готовността си да продължат работата на работната..

публикувано на 29.08.24 в 19:04

Разкриха продажба на т. нар. "енергиен прах" във Варна

В обекти във Варна и още осем области в страната е разкрита продажбата на енергиен прах. Това сочат резултатите от проверката на над 150 обекта у нас, след разпореждането на здравния министър д-р Ваня Кондева.  Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф" Посочените продукти са..

публикувано на 29.08.24 в 18:20

ОбС-Варна гласува задвижването на приоритетни проекти в общината

Общинските съветници одобриха отпускане на сума за част от проектите за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти на Варна, които могат да бъдат финансирани от държавния бюджет . От исканите 111 090 лв. за доклади, местните депутати гласуваха 8 650 лева.  Те одобриха с 42 гласа "за" допълнението на..

публикувано на 29.08.24 в 16:30

Банка предупреждава за фишинг измами от нейно име

Банка "Алианц" предупреждава за повишен риск, свързан с фишинг измами от името ѝ.  " Бъдете бдителни при получаване на съобщения по електронна поща или телефон от името на банката, изискващи „актуализация“ на профил, „верифициране“ на акаунт или „активиране“ на услуги чрез проследяване на линк или въвеждане на имейл адрес, име и парола", допълват от..

публикувано на 29.08.24 в 16:29

Ремонт променя временно маршрута по линия 409

Автобусите на „Градски транспорт“ във Варна по линия 409 след 9 часа в петък, 30 август, няма да обслужват  спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, ВСУ, „Ален мак“ - двупосочно.  Автобусите след спирка „Странджа“ ще обслужват спирки „Дървен мост“, „Изгрев“, „Майстор Манол“ и спирките по маршрута до сп. „Ривиера“. Маршрутните..

публикувано на 29.08.24 в 15:22

Премахват половината бараки от улица "Д-р Пискюлиев" заради ремонт

50 % от бараките на улица "Д-р Пискюлиев" във Варна ще бъдат премахнати заради предстоящия голям ремонт на улицата в района на Кооперативния пазар във Варна. Тъй като половината от бараките не са заети от търговци, наемателите ще бъдат преместени в празните търговски площи. По този начин няма да има наематели, които да изгубят поминъка си и ще имат..

публикувано на 29.08.24 в 14:55

Премахват прабългарското селище "Фанагория" от парка в "Аспарухово"

Прабългарското селище "Фанагория" ще бъде премахнато от парка в кв. "Аспарухово" заради изтекло разрешение.  Бившата конна база  е без разрешение за поставяне на преместваеми обекти и вече е незаконно, каза кметът на Варна Благомир Коцев по време на сесия на Общинския съвет. Той разсея съмненията на местни депутати, че има инвестиционни намерения..

публикувано на 29.08.24 в 14:14