Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капиталите идват и си отиват, платежният баланс остава положителен

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Статистиката регистрира наскоро рекорден за последните шест години прилив на преки чуждестранни инвестиции в България през миналата година. Те надминаха 1,5 млрд. евро. В същото време Българската народна банка съобщава и за рекорден отлив през 2015 г. на капитали от страната в размер на 3,3 млрд. евро. На фона на тези изключително разнопосочни и противоречиви данни се твърди, че платежният баланс на страната е положителен и дошлите в страната пари са със 165,5 млн. евро повече от напусналите България.

Противоречието е само привидно и говори за няколко неща.

Щом платежният баланс е положителен, въпреки засиления износ на пари от страната, значи този отлив се компенсира от допълнителни приходи. Няма откъде другаде да дойдат тези свежи средства, освен от износа, който постоянно нараства. Това е признак, че българската икономика върви добре и това се признава и от чуждестранните партньори на нашите бизнесмени. Друго свидетелство, че българската икономика се развива успешно е самият факт, че е било възможно от страната да излязат над 3 млрд. евро без това да предизвика никакви осезателни сътресения. Освен това, тези пари са изнесени от дъщерни на големи западни компании фирми, опериращи в страната. Значи те са имали доста успешен бизнес, за да натрупат толкова много свободни средства. Още един плюс за условията за правене на бизнес в България и за състоянието на българските пазари. Тук може би трябва да се добави, че тези изплатени от фирми в България на фирми в чужбина пари говорят и за още едно положително явление – намаляване на междуфирмената задлъжнялост. А това беше една от главните опасности пред българския бизнес, подчертана в последния обзор на Европейската комисия на българската икономика. Общо резкият спад на вътрешнофирменото кредитиране, който БНБ отчете през юли 2015 г., е в размер на 2,5 млрд. евро. Това означава, че български компании са върнали дългове в такъв размер на компаниите-майки и на други външни кредитори. За периода януари 2015 г. – януари 2016 г. банките в България, повечето собственост на чуждестранни финансови институции, са върнали 1,3 млрд. евро към майките си в чужбина. Причината отново е, че те регистрират огромни печалби и са свръхликвидни, а в същото време липсват достатъчно добри местни проекти, в които да вложат привлечените спестявания от гражданите и фирмите. Външната задлъжнялост на българския бизнес като цяло също значително е намаляла, като според наблюдателите този спад е почти колкото ръста от 3% на Брутния вътрешен продукт. И въпреки това, тези дългове не са малко и са равни на почти 25% от БВП. Трябва обаче да се има предвид, че най-големите и съответно най-задлъжнелите фирми в България са повечето чуждестранна собственост и може обосновано да се предположи, че значителна част от тези кредити са вътрешнофирмени в рамките на няколко големи търговски и индустриални групи. Отпускането на текущи кредити от една структура на друга в рамките на една група е текуща практика и не притеснява никого, освен самия мениджмънт на корпорацията.

Иначе държавните финанси и сметки са в добра кондиция и балансът между приходите и разходите на национално равнище старателно се следи и поддържа на добро равнище, дори и с цената на умерени външни заеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!