Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Меглена Кунева: Ще подкрепя кандидатуарата на РБ за президент

Автор:
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева заяви, че няма да се кандиатира за президент и ще подкрепи кандидатурата, която се издигне от на Реформаторския блок.

С удоволствие и всички сили ще подкрепя кандидатурата на РБ за президент, но аз ще продължа като министър на образованието и науката. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в ефира на „Неделя 150” по БНР.
„Няма никакви сериозни причини да се колебаем в решението си и че няма да можем да го изпълним. Колебание в решението няма. Ако някой има нюанс, че няма да се стигне до обща кандидатура в мисленето това са лични страхове”, подчерта Кунева.
„Когато подписахме своето обещание да създадем Реформаторски блок това включваше явяването на всички поредни избори , включително и изборите за пр езидент преди да направим следващи крачки”, припомни Кунева.
„Аз не виждам защо в момента трябва да се разсейваме от нещо, което първо вече сме си обещали, второ в което сме сигурни, че трябва да изпълним и трето, по което няма противоречия, а то е да излезем с обща кандидатура на Реформаторския блок за президент”, каза Кунева.
По думите й, Реформаторския блок все още не е издигал обща кандидатура за президент и всички желания трябва да си останат на това поле.
„Смятам, че спокойно можем да питаме всичките си членове. Аз съм присъствала на няколко събрания по места, където абсолютно спонтанно са казвали ето този човек може да ни обедини”, добави тя.

За мен това не е опция, аз ще продължа моите усилия като министър на образованието и науката, така че нека да бъда абсолютно ясна в това отношение. С всички сили ще подкрепя кандидатурата на Реформаторския блок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.   Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз. На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният..

публикувано на 17.05.24 в 16:04