Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя на Всички български светии

Православната църква днес отдава почит на Всички български светии- най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар. През 1954 година Св. Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български светии. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, която възстановява своето патриаршеско достойнство само една година по-рано – на 10 май 1953 г.

На този ден Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци – 104 . Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българската църква е първата славянска църква в света. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от  историята има своите мъченици.

 Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е Св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Този най-голям син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Но преди да се прости със земния живот, Енравота изрекъл следните думи: "Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...". Действително не изминали тридесет години и цяла България се покръстила.

Да споменем Светите равноапостоли Кирил и Методий, които родиха духовно славянските народи и им предадоха златния ключ към вратата на знанието и мъдростта. Канонизирани за светци са и техните ученици, които разпространяват Христовото слово и православната култура сред нашия народ. Почитаме ги заедно като Свети Седмочисленици – заедно с Климент,  Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

За разлика от сърбите българите са канонизирали малко владетели. На първо място сред тях  е  цар Борис , внукът му цар Петър, княз Йоан- Владимир и други.

В галерията на българската святост не липсват образите на епископи като  Св. Климент Охридски, Иларион Мъгленски, Патриарх Евтимий, който героично защитава Търновград от азиатските пълчища, Софроний Врачански, който просвещава българите във време на хаос и безправие.

Днес нашето монашество е в упадък, но не трябва да забравяме, че народът ни е откърмил много светци-монаси. Редицата им се води от всебългарския закрилник Св. Иван Рилски чудотворец, който основава най-големия манастир на Балканите.

Сред сонма на българските мъченици са и 26-те преподобни мъченици, изгорени на 10 октомври 1276 г. в кулата на Зографския манастир в Света Гора от папски пратеници, които ги принудили да приемат уния с папата и неговото върховенство.

Най-много са българските мъченици от времето на Османското робство, когато православната вярата трябва да бъде защитавана от асимилацията на исляма. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена. Затова на този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи..

Трябва да възхваляваме българските светци, да ги прославяме и да им благодарим, като подражаваме на тяхното боголюбие и трудолюбие, напомнят светите отци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската състезателка Краснобаева спечели Гран При на Бърно

Титла за варненската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева на Гран При Бърно. С индивидуалния многобой при жените стартира Гран При Бърно 2024. В Чехия, България е представена от националната състезателка Елвира Краснобаева. Силен многобой за възпитаничката на Светлана Юриевна и с общ актив от 135.800 (34.500 на обръч, 35.200 на..

публикувано на 15.06.24 в 21:15

Мъж намушка няколко души на футболно парти в Германия

Мъж нападна няколко души с хладно оръжие по време на частно парти за европейското първенство по футбол в малък град в северната част на Германия и рани сериозно трима от тях, предаде ДПА. Инцидентът е станал във Волмирщет, провинция Саксония-Анхалт. Прокуратурата в близкия по-голям град Магдебург съобщи, че нападателят първо намушкал с нож друг мъж на..

публикувано на 15.06.24 в 16:58

"Поход за семейството" във Варна

Десетки варненци и гости на града взеха участие в инициативата „Поход за семейството“, организиран от едноименната национална асоциация и в други градове на страната.  На сцена „Раковината“ имаше изпълнения на гайдари и певци.   Димитрина Иванова, заместник-председател на асоциацията „Поход за семейството" и представител на..

публикувано на 15.06.24 в 16:56
Камала Харис

500 млн. долара помощ за Украйна от САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ, здравни..

публикувано на 15.06.24 в 16:50
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е новият преседател на ПГ на БСП

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП, съобщи БНТ. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Атанас Зафиров.  За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ.

публикувано на 15.06.24 в 15:21

Противоминната военноморска група в Черно море ще започне работа през юли

Противоминната военноморска група в Черно море, която бе създадена от Турция, България и Румъния, ще започне дейността си от следващия месец, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер след министерската среща на НАТО, която се състоя в Брюксел на 13 и 14 юни, предаде Анадолската агенция. Той каза също, че на срещата в Брюксел турската страна е..

публикувано на 15.06.24 в 14:59
	Панорама от кантон Ури - по пътя за Алтдорф край езерото Люцерн

Световни лидери се събират на конференцията в Швейцария, посветена на мира в Украйна

Световни лидери започнаха да се събират днес на мирната конференция в Швейцария, посветена на мира в Украйна, предаде Ройтерс. В конференцията ще участват десетки съюзници на Украйна. Китай избра да не участва, а Русия не беше допусната до събитието, след като го окачестви като загуба на време и каза, че няма интерес да участва в него. Отсъствието на..

публикувано на 15.06.24 в 14:57