Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ММФ „Варненско лято” чества 70-годишнината на маестро Милко Коларов със световна премиера

проф. Милко Коларов

Авторският концерт на композитора Милко Коларов е от 11 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Камерният ансамбъл „Симфониета” - Варна, маестро Станислав Ушев, пианистите проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов, Хорът на варненските момчета и младежи /диригент Дарина Кроснева/ и Хорът на варненските девойки и жени /диригент Захарина Милкова-Никитасова/, ще представят пред фестивалната публика Концертна музика за два рояла, клавирния цикъл „Лирика”, хорови песни. Акцентът в програмата е световната премиера на Парафраза-концертанте за пиано и оркестър, създадена през 2015 г.

Проф. Милко Коларов (роден 1946 г.) е възпитаник на Националната музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София, която завършва с отличие с две специалности - композиция при проф. Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. След дипломирането си през 1973 г. развива активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност, за което е отличаван многократно с престижни национални и международни награди. През 1986 - 1987 специализира в Париж. Бил е диригент на Варненската филхармония, Варненската опера, зам.- главен редактор на БНР. От 1991 до 2008 г. преподава във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и дирижира Симфоничния оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. От 13 март 2005 г. започва дейността си създаденият и ръководен от него камерен ансамбъл „Симфониета”, който освен ежегодните си участия в ММФ „Варненско лято” изнася и десетки неделни концерти – матинета, посетени от над 17 000 слушатели в Градската художествена галерия на Варна. Милко Коларов е професор по инструментознание, симфонична оркестрация и дирижиране.Автор е на редица произведения – музикално-сценични, симфонични и вокално-инструментални, има над 100 солови и хорови песни, инструментални пиеси, театрална музика за над 30 постановки, книги. Произведения на Милко Коларов се изпълняват, записват и издават в много страни по . Почти цялото творчество на Милко Коларов е записано на грамофонни плочи, компактдискове (12 CD) и DVD. Създател е и на 3 филма за Българската национална телевизия. Бил е член на жури на редица наши и международни конкурси. Председател е на фондация „Добри Христов”. Трикратен носител е на награда „Варна” и на голямата награда „Варна“, многократно получава най-високите награди на Съюза на българските композитори, отличен е с голямата награда „Златният делфин” за театрална музика, със златен медал „Добри Христов” и почетен знак „за големи заслуги в изграждане авторитета на ММФ „Варненско лято” и за забележителни творчески постижения в музикалната ни култура”, с „Награда за постижение на XX век” в областта на музикалното изкуство – Кембридж, Англия, почетен гражданин е на Габрово.

Радио Варна е медиен партньор на ММФ „Варненско лято 2016“, който се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте - институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт.


Утре от 19 часа е концерта на Румънския национален оркестър, който ще бъде предаван директно от БНР – програма „Христо Ботев”.

Румънски национален СО с диригент Кристиян Мандял.
Солист: Стефан Казаку (виолончело).

В програмата:
• Сергей Прокофиев – Симфония № 1 в ре мажор, опус 25 „Класическа“;
• Пьотр Илич Чайковски – Вариации върху тема Рококо за виолончело и оркестър, опус 33;
• Феликс Менделсон – Симфония № 4 в ла мажор, опус 90 „Италианска“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29