Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отпускат допълнителни 23 милиона долара хуманитарна помощ на Украйна

Снимка: БТА

САЩ ще отпуснат на Украйна допълнителни 23 милиона долара хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта в източната част на страната. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който пристигна на посещение в Украйна днес, ден след като беше в Грузия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Новината за допълнителната помощ Кери съобщи на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко. Така общата помощ на САЩ за Украйна от началото на украинската криза надхвърля 135 милиона долара.

Кери каза, че не изключва възможността през идните дни да бъде постигнат съществен напредък по въпросите за безопасността в Донбас.
Минските споразумения за Украйна са най-краткият път за уреждане на конфликта в източната част на тази страна, подчерта той.

Кери заяви, че това предполага действително прекратяване на огъня в региона, неограничен достъп на представители на ОССЕ до всички части на Източна Украйна, в това число и до държавната граница, както изтеглянето на всички възможни сили и техника.

Произвеждането на избори в Източна Украйна е възможно само под контрола на ОССЕ и в съответствие със законите на Украйна, подчерта той.
Порошенко каза на пресконференцията, че Украйна ще обсъди реализацията на Минските договорености в хода на срещата на върха на НАТО във Варшава в нов формат - т. нар. Пет плюс Украйна. В него ще влизат САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Украйна. Срещата ще е в кулоарите на форума на НАТО в полската столица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11