Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ гостуват във Варна

БНР Новини
1
Хор „Българските гласове на Сиатъл“
Снимка: Личен архив

Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ заедно ще гостуват във Варна с концерт на 5 август от 19:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. В програмата са избрани песни от различни фолклорни области на България. Женският певчески хор от Сиатъл се готви за това участие от близо една година. Някои от изпълненията ще бъдат акапелни, ще звучат няколко солови изпълнения и дуети. За концерта във Варна с българките от Сиатъл идва и американецът Майкъл Лоусън. От една година той изучава мелодиите за акордеон на 12 български народни песни. Другият инструменталист в състава е Милка Босилкова. Въпреки че нито една от певиците в „Българските гласове на Сиатъл“ не е професионален изпълнител, музиколози и фолклористи ги оценяват високо заради автентичното им звучене. Това превръща този хор в съкровище на българската традиционна култура и мисия на Българския културен център в щата Вашингтон е да го съхраним и развиваме, споделя Елка Рускова – съпрезидент на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл

Концертът на „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ е продукт на дългогодишно познанство и приятелство между основателите на двата хора – Мери Шерхарт и Атанас Янчовичин.

„Бански старчета“ се завърнаха преди месец от фестивала във Велес, Македония, а в годините имат участия в Австрия, Франция, Швейцария и други страни от Европа. През 30-годишната си история като мъжка певческа група, известна в цял свят с двугласното пиринско пеене, старчетата имат 11 албума, от които девет самостоятелни. През последните шест години към тях е създадена и младежка група, в която участват 15 момичета и момчета. Най-младият певец в „Бански старчета“ е на 6 години, а старейшината е на 70. 

Историята:

Любовта към българската народна песен, която, и според двата състава, е най-хубавата в света, е това, което събира една женска певческа група от българи, живеещи в САЩ с музиканти от пиринския край на България. Събира ги и една американка, която повече от 30 години не спира да проучва българския фолклор. Тя се казва Мери Шерхарт.

Мери Шерхарт (с тамбурата)Мери Шерхарт се влюбва в българската традиционна култура през 1970 г., когато слуша концерт на ансамбъл „Коледа“ в Сиатъл. Обикнах тази жизненост, прекрасните ви костюми и музиката, която разказва истории, споделя диригентът на хор „Българските гласове на Сиатъл“. Завършила етномузикология и изкуства, през годините дирижира един смесен хор от българи и американци и един босненски певчески състав. Впоследствие открива точното време и хората, с които да създаде чисто женски хор, съставен от непрофесионални певици. 42 певици, които да израстват заедно, като  проучват и преживяват всяка песен и вървят по общ път. Този на българската общност в Сиатъл, щата Вашингтон. За участие в концерта във Варна ще пристигне по-голямата част от състава на „Българските гласове на Сиатъл“.

Мери идва в България за първи път като турист през 1975 г. През 1980 г. се връща отново и в продължение на няколко месеца изучава българския фолклор чрез опита на два състава от двата края на България – Варна и Банско. Това са ансамбъл „Варна“ от времето на Атанас Илиев и мъжката фолклорна група на ненадминатия Иван Мацурев.

Фото импресия за женски хор „Българските гласове на Сиатъл“ с диригент Мери Шерхарт, може да видите тук: https://vimeo.com/169462902

Хорът е програма на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл, САЩ, http://seattle-bg.org/

Програмата на хор „Българските гласове на Сиатъл“ във Варна:

4 август(четвъртък): Изпълнение на хора в гала концерта за закриването на 25-тия Международен фолклорен фестивал (Летен театър, 21:00 ч.)

5 август(петък): Посещение и фолклорна програма в село Солник (дневна програма)

5 август(петък): Концерт на хор „Българските гласове на Сиатъл“ съвместно с „Бански Старчета“, сцена „Раковина“ в Морската градина / 19:00 ч.

6 август(събота): Среща с Женски народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Старата сграда на „Радио Варна”

В „Гравитация нула“ на 26 юли

В „Гравитация нула“ на 26 юли 2024 година с Мартин Николов -   11 Международен фестивал „RADAR Festival Beyond Music“ (2-4 август) и проекта ДЕКАГОН – гости в студиото Светлозара Христова и Димитър Будуров; -   Елица Матеева с впечатления от деветия „Burgas International Film Festival“; -   „Най-щастливото турне“ на..

публикувано на 26.07.24 в 13:16
Chart

#773 ТОП 20 (26.07-23.08.2024)

публикувано на 26.07.24 в 06:48

НОВИЯТ ДЕН на 26 юли с Иван Барбов

Броени часове преди старта на Олимпийските игри в Париж, сутрешният екип на Радио Варна ще "запали" ефирния огън за да посрещне новия ден. Тримата радиоолимпийци Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьорът Петър Венков ще се представят в дисциплините говорене пред микрофона, водене на новини и скоростно боравене със звукорежисьорския..

публикувано на 26.07.24 в 05:53
Спасителски пост

НОВИЯТ ДЕН на 25 юли с Мариела Димитрова 

Световния ден за предотвратяване на удавянията се отбелязва днес. Има такъв ден, защото според статистиката почти 8 процента от смъртността в световен мащаб е вследствие на удавяне. Най-често в реки и езера, но морето също е не по-малко опасно и рисково, ако не спазваме основните правила за безопасност по време на плажуване. През последните..

публикувано на 25.07.24 в 06:29
Добруджа

НА СВЕТЛО на 24 юли с Валерия Василева

Във Варна събират помощи за пострадалите от изпепеленото село Воден, община Болярово. Продължава да тлее пожарът, пламнал на 16 юли край старото сметище на Балчик в местността "Момчил". Националната асоциация на зърнопроизводителите потвърди искането си за оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетенстност и..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

НА СВЕТЛО на 23 юли с Валерия Василева

При гръмотевична буря - изключете телефона, далеч от вода, контакти и метал, особено, ако времето между светлинната и звуковата част на светкавицата е по-малко от 10 секунди - съветва в интервю за Радио Варна инж.Иво Иванов, управител на фирма за изграждане и поддръжка на системи за мълниезащитата и заземителните уредби. "ВиК" - Варна с..

публикувано на 23.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 23 юли с Иван Барбов

Разговор в кафене: „Кафе или чай? За мен, море!“. И кафето и морето могат да се съчетаят ако го изпиете, посрещайки изгрева на слънцето на морския бряг, когато е още прохладно. А ако малко след първите му лъчи, превключите и на честотите на Радио Варна, ще ви озарят лъчите на усмивките и доброто настроение. Във времето от 6:00 до 10:30..

публикувано на 23.07.24 в 06:18