Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство иска уникално споразумение с ЕС след Брекзита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще се ориентира към сключването на уникално споразумение с ЕС, вместо да копира споразуменията, свързващи страни като Норвегия с блока, съобщиха министри, цитирани от Франс прес.

Моделът, чиито контури още не са определени, задължително трябва да включва контрол върху броя на гражданите от ЕС, на които ще се разрешава да влизат във Великобритания, подчерта говорител на британската премиерка Тереза Мей.

Тя се срещна днес с ключови министри, за първи път след лятната политическа ваканция и в момент, когато в консервативното правителство има разногласия по въпроса как трябва да се извърши Брекзитът, отбелязва АФП.

Министърът на финансите Филип Хамънд, който агитираше срещу напускането на ЕС преди референдума, иска Великобритания да остане част от общия пазар на ЕС. Други министри обаче се обявяват против. За да има достъп до общия пазар, страните извън ЕС като Норвегия и Швейцария трябва да приемат принципа на свободно движение на хора - една от основните теми в референдума за Брекзита. Поддръжниците на скъсването с ЕС като външния министър Борис Джонсън смятат, че ограничаването на имиграцията от ЕС е необходимо, за да бъде спазена волята на британския народ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

16 октомври - празник на авиацията и ВВС

На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили.  На този ден се отбелязва годишнината от създаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път те използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества..

публикувано на 16.10.24 в 08:26

Демонстрират програмата за компютърна обработка на данните от вота на 27 октомври

Държавната фирма "Информационно обслужване" ще демонстрира днес софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването в парламентарните избори на 27 октомври, съобщава БНР.  На публичното събитие могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие партии, коалиции и инициативни комитети, и представители..

публикувано на 16.10.24 в 08:24
Чернокоп

Дигитализацията на риболова ще обсъждат на форум край Варна

Консултативният съвет за Черно море ще заседава в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна днес. Работните групи към съвета ще обсъждат дигитализация на риболова, отчитането и контрола на улова и продажбата на риба. От рибарските сдружения акцентират върху това, че дигитализацията ще спомогне за изсветляване на сивия сектор в бранша...

публикувано на 16.10.24 в 07:45

Акция срещу купуването на гласове във Варна

Полицията във Варна провежда акция срещу конвенционалната престъпност и купуването на гласове. Има задържани, научи Радио Варна.  Акцията започна в ранните часове на днешния ден във Варненска област. Очаквайте подробности! 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Снимки: Румен Сарандев

публикувано на 16.10.24 в 06:31
Снимка е илюстративна

Ремонт по пътя Неофит Рилски - Девня

От 16 октомври, се ограничава движението по 5,4-километровия участък от първокласния път I-2 Шумен – Варна между Неофит Рилски и Девня в област Варна. Спирането на трафика е за текущ ремонт на трасето.   По време на строително-монтажните дейности трафикът ще преминава по обходни маршрути: От Неофит Рилски за Девня движението по..

публикувано на 16.10.24 в 06:10

Адреси без ток днес

·   На  16.10.2024  г. В периода  13:30  ч. до  14:30  ч. Поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна - ул. Братя Миладинови 120, 122, 124, ул. Македония 125, 127, ул. Оборище 44, 46, фирма АРХАНГЕЛ 55 ЕООД, електрозахранени от..

публикувано на 16.10.24 в 06:05
Есенно море

Облачно време в сряда

Днес облачността ще е променлива, до обяд по Черноморието временно значителна, където не е изключено слабо да превали. Ще духа до умерен, по Северното Черноморие и временно силен вятър от север-североизток. С него дневните температури ще се понижат, спрямо предходните дни и преобладаващи ще са между 15° и 18°, за Варна около 17°.  Вълнението на..

публикувано на 16.10.24 в 05:59