Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гайдарският оркестър "Диньо Маринов" при НЧ "Васил Левски 1945"-Варна с изява в Международен фестивал в Хърватия

От 29.09. до 03.10.2016 г. Гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при Народно читалище „Васил Левски 1945“ – Варна, ще представи и популяризира изкуството и възможностите на българската „джура“ гайда на ХІV-я Международен фестивал на традиционните музикални инструменти в гр. Велика Горица, Република Хърватска. Поканата за участие в музикалния форум е отправена от Организация „Seljacke sloge“ Бусевеч и- Общество за култура и изпълнителски изкуства. Основната цел на фестивала е да представи богатото многообразие на традиционните фолклорни инструменти на Хърватия и на други страни по света. Фестивалът подпомага опазването и култивирането на националните богатства и историческо наследство. Насочен е към насърчаване на изпълненията на традиционните музикални инструменти и популяризирането на тяхното използване в различните народи и етнически групи. Той е и своеобразен мост за сближаване и опознаване на различни националности. Освен че популяризира традиционните музикални инструменти, фестивалът във Велика Горица демонстрира и връзката между поколенията. Досега на този престижен форум не са участвали представители от България. Ето защо поканата към гайдарски оркестър „Диньо Маринов“ е добра възможност за плодотворна връзка на изпълнителите с изпълнители от други страни. Осъществяването на българското участие ще допринесе за обмяната на опит и взаимно обогатяване на фолклорното наследство. То стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, чрез фонд „Култура

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без нарушения преминават изборите в Брестак и Бозвелийско

В две села във Варненска област - Брестак, община Вълчи дол и Бозвелийско, община Провадия, се провеждат избори за кмет. В село Брестак кандидатът за кмет е един, а в Бозвелийско-претендентите са двама. 325 избиратели от общо 1032 са гласували по последни данни в най-голямото село в  Провадийско - Бозвелийско. Ситуацията там е спокойна, хората..

публикувано на 27.09.20 в 15:48

Две нарушения на задължителната карантина във Варненско

138 души са били проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщиха от полицията. Проверките са направени на адресите на лицата, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Установени..

публикувано на 27.09.20 в 14:52
Днес е вторият ден от 50-ият. юбилеен конгрес на БСП, който се провежда в НДК

БСП избра Националния си съвет. Станишев не е в него

50-ият. конгрес на БСП избра Националния съвет на партията, изборът за който се провеждаше почти през цялата нощ . С най-много номинации, на първо място, е депутатът от БСП Крум Зарков, следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП..

публикувано на 27.09.20 в 13:10

3,5 млрд. лева са необходими за повишаване на пътната безопасност

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани пътища, експертите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) заявиха достъп до обществена информация от Агенция „Пътна инфраструктура“. В заявлението са отправени 4 въпроса, касаещи средствата, отделени за пътна безопасност..

публикувано на 27.09.20 в 12:35

Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас

В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27 септември, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един..

публикувано на 27.09.20 в 10:39

Трус в Егейско море бе усетен и у нас

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,3 по Рихтер беше усетено и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът е бил във водите между Гърция и Турция, на 41 километра от Ситония.   Най-силно трусът е усетен у нас в районите на София, Пловдив, Благоевград, Хасково и Велико Търново. Няма информация за жертви и ранени.

публикувано на 27.09.20 в 08:48

Пешеходен тур повежда Световния ден на туризма във Варна

Във Варна ще бъде отбелязан Световния ден на туризма – 27-ми септември с пешеходен тур, концерт и онлайн игра, организирани от дирекция „Туризъм“ към Община Варна.  В 10.30 ч. от Туристическия информационен център ще тръгне тематично туристическа обиколка с екскурзовод на тема „Туризъм с традиции - старите варненски хотели“. Маршрутът..

публикувано на 27.09.20 в 08:40