Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два мощни труса разтърсиха Централна Италия

Снимка: БГНЕС

Два мощни труса разтърсиха вчера Централна Италия, предизвикаха спирания на тока, затваряне на основна пътна артерия и накараха много хора да излязат в паника на подгизналите от дъжд улици, само два месеца след друго силно земетресение, отнело живота на близо 300 души, съобщи Асошиейтед прес.

Първият трус бе с магнитуд 5,4, а вторият бе дори по-силен. Геофизичният институт на САЩ го определи първо с магнитуд от 6,4 по Рихтер, след това коригира оценката си на 6,0.

По данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология трусът, който разлюля централната част на Италия в 21,18 часа местно време, е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина от 8 км, предаде ДПА.

Италианската гражданска защита съобщи, че след двата силни труса, усетени вчера в Централна Италия, има един ранен и няколко души, почувствали неразположение, предаде Франс прес.

"Има един леко ранен. Отначало изглеждаше, че са двама, но е само един", каза шефът на агенцията Фабрицио Курчио на пресконференция в град Риети. "Не е много лесно да се направят оценки в тъмницата, а и времето в целия регион е лошо. Ще трябва да се направи по-прецизен оглед на дневна светлина", допълни той. "Важни сега са хората". "Ще видим какво да направим, но тези хора изпитаха отново земетресение, трудно е", каза Курчио, имайки предвид унищожителното земетресение от 24 август в района на град Аматриче, малко по на юг.

"Много къщи са съборени, със селото ни е свършено", каза по телевизията Марко Риналди, кмет на село Усита, като допълни, че вероятно няма жертви. "Вторият трус бе дълъг и ужасен. Усещал съм много земетресения, но това бе най-силното. За щастие всички бяха вече навън след първото", каза Риналди.

"Без ток сме, чакаме да дойдат спешните екипи. Нищо не се вижда. Трудно е, много трудно", каза Мадуро Фалкучи, кмет на общината Кастелсантанджело сул Нера, намираща се близо до епицентъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна празнува!

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и  EXIT  - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE, съобщават от общинския..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Слънчево и топло ще е и днес

Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа до умерен източен, следобед югоизточен вятър, по Черноморието подсилен от бриза. Максимални температури от 33° до 38°, по Черноморието между 28° и 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 3, по Южното Черноморие 3-4 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:01 ч.,..

публикувано на 15.08.24 в 05:56

Човек загина при пожар в хоспис в Банкя без лиценз

Обектът в Банкя, в който един човек загина при пожар, работи без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на СДВР. При нея е установено, че в обекта..

публикувано на 14.08.24 в 19:38

Правителството предлага Калин Калинов да бъде назначен за Началник на ВВМУ

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи флотилен адмирал Боян Медникаров от длъжността „Началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и от военна служба, считано от 8 октомври 2024 година, поради навършване на пределната възраст за военна служба...

публикувано на 14.08.24 в 19:30

„Общинска полиция“ и частна охранителна фирма обезпечават обществения ред по време на фестивала VARNA BREEZE by EXIT

Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се грижат за обезпечаването на обществения ред по време на 4-дневния фестивал VARNABREEZEbyEXIT. Музикалното събитие започва утре, 15 август, като кулминация на празничната програма за Деня на Варна и ще продължи до 18 август. В района на фестивала между Пантеона..

публикувано на 14.08.24 в 19:02
Снимката е илюстративна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна

Автобусите по шест линии ще се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 14.08.24 в 18:43

Община Варна с официална позиция за фалшиви имейли, изпращани от името на кмета

Фалшиви електронни писма от името на кмета на Варна Благомир Коцев и общинския пресцентър бяха изпратени днес до редакциите на варненските медии. От общинската администрация излязоха с официална позиция по случая. Оттам отбелязват, че Община Варна има основание да сезира органите на МВР и Прокуратурата В позицията се подчертава, че д нес, 14 август..

публикувано на 14.08.24 в 17:23