Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната управа в Добрич пристъпва към три проекта за предотвратяване на наводнения

Областната управа в Добрич пристъпва към реализиране на три проекта за предотвратяване на наводнения в курортния комплекс "Албена" и поддържан резерват "Балтата".

Ще бъде почистено коритото на река Батовска, ще бъдат проектирани хидротехнически съоръжения за регулиране оводняването на резервата, както и за предпазването му от заливане, според обявеното инвестиционно предложение на областната управа.

Речното корито, което е относително стабилизирано, е обрасло с дървета и храсти и на места - особено при устието, е затлачено. Проводимостта на реката ще бъде осигурена от километър 0+000 до километър 3+940. Предвижда се да бъде изградена дига за насочване на течението към Черно море, се посочва в инвестиционното предложение.

Очаква се от реката да бъдат извадени над 59 000 кубически метра тиня и друга земна маса, а зелените отпадъци да надхвърлят 12 000 кубически метра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проливният дъжд нанесе сериозни щети във "Виница" (СНИМКИ)

Проливният дъжд през последните два дни нанесе сериозни щети по пътната инфраструктура в район "Приморски" във Варна. Големи са пораженията в кв. "Виница", където на много места пътната настилка е разрушена. Огромни късове асфалт са откъртени от пороя.  Припомняме, частично бедствено положение е в сила за район "Приморски" от днес. Снимки: Румен..

публикувано на 12.09.24 в 11:53

От днес започва аварийно премахване на сухи и опасни клони на площадки в детски градини и училища

От днес започва аварийно премахване на сухи и опасни клони на площадки в детски градини и училища във Варна , с цел гарантиране сигурността на децата, учителите и родителите, съобщиха от общинския отдел „Дейности по защита на населението“.  Работата ще започне по график от двора на СУ „Васил Априлов“ , където ще бъдат подрязани сухи клони на няколко..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

Кметът обяви частично бедствено положение за район „Приморски“

Частично бедствено положение е в сила за район "Приморски" от днес след заповед на кмета на Варна Благомир Коцев. Мярката се налага заради нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имущество от проливните дъждове през последните 48 часа, съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:11

Екипи на ВИК-Варна работят по отстраняването на аварията в района на Летния театър

Екипи на ВИК-Варна работят по отстраняването на аварията в района на Летния театър. В аксаковското село Въглен са изпратени два багера, за да бъде отстранено запушването на водопроводната тръба. Аварията продължава вече трети ден, затова в селото са изпратени водоноски, съобщи Веселин Русев-управител на ВИК дружеството.

публикувано на 12.09.24 в 10:03
Поле с царевица в Добруджа

Областният управител на Добрич върна решението за местен референдум в община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна решението на Общинския съвет на Община Добричка за провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни източници. Решенето беше взето на извънредна сесия на 4 септември по предложение на кмета на Общината Соня Георгиева. Според областния управител решението е незаконосъобразно. В..

публикувано на 12.09.24 в 09:51

Обсъждат предстоящите избори на национално съвещание във вътрешното министерство

Организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори ще бъде тема на разговори на националното съвещание, свикано от вътрешния министър Атанас Илков с участието на служебния премиер Димитър Главчев. В срещата ще участват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни и областни дирекции, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 06:56

Парламентът ще регламентира доброволчеството със закон

Народното събрание ще разгледа проект на Закон за насърчаване на доброволчеството. Вносители са Атанас Зафиров и група народни представители от „БСП за България“.  Целта на законопроекта е да създаде цялостна правна уредба на доброволчеството, като основа за насърчаване на гражданската активност и солидарност в българското обществото. Също..

публикувано на 12.09.24 в 06:36