Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна наложителна резитба на уличните дървета в Добрич

Подрязването на короните на уличните дървета в Добрич е наложително, тъй като голяма част от дърветата са опасно високи. Огромните им размери засенчват жилищата, запушват улуците и повреждат покривите на сградите. Това съобщават от общината в отговор на запитвания на граждани по повод започналите скелетни резитби на дърветата. Досега е извършена планова резитба по улица „Райко Цончев”. През този есенно-зимен сезон ще бъдат подрязани короните на дърветата и по улиците „Хан Крум” и „Георги Бенковски”. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост, твърдят експертите. Според тях зимата е период на покой за растенията, който е подходящ за т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата, уверяват специалистите. След такава резитба, повечето дървесни видове, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите и ясените и други видове дървета. От общината припомнят, че по улица „Витоша” липите бяха скелетно изрязани преди 2-3 години, в момента дърветата имат нови, безопасни корони и нито едно не е загинало. Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали, но това е само психологически ефект, посочват от местната управа. От там добавят, че общината не разполага с нужния ресурс да се справи с разрушените от корените настилки и неизползваемите заради дебелината на стволовете тротоари, Но обезопасяването на короните е напълно постижимо с наличния към момента персонал и техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащането на пенсиите ще започне на 9 август

Изплащането на пенсиите и добавките за следващия месец ще бъде в периода между 9 август (понеделник) и 20 август (петък). За пореден месец към тях ще бъде изплатена и еднократната допълнителна сума от 50 лева, която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщиха от НОИ. За изплащането на добавката са..

публикувано на 30.07.21 в 10:17

ИТН обявява днес номинацията си за премиер

"Има такъв народ" ще обяви номинацията си за премиер и състава на предлаганото от тях правителство, днес,  в 17 часа, когато им бъде връчен мандата от президента Румен Радев, това каза депутатът от партията Станислав Балабанов каза, Той е разпознаваемо лице и не е политик, обяви Филип Станев от формацията на Слави Трифонов.

публикувано на 30.07.21 в 10:00

Над 16 млн. лева отпускат на туроператорите

120 туроператори кандидатстват за безвъзмездни средства за възстановяване на дължими суми към клиент и за неосъществени пътувания, съобщиха от МТ. На 20 юли 2021 г. приключи приемът за заявления. Втората мярка осигурява възможността на туроператорите да възстановят дължимите суми към клиентите по нереализиран туристически пакет в периода от 1 март 2020..

публикувано на 30.07.21 в 09:52
Джузепина Дзара

Италианският посланик Джузепина Дзара: България е скрито съкровище

„България е скрито съкровище, но е малко позната на италианските туристи. Трябва да бъде организирана стратегическа промоция на страната в сферата на туризма, защото тя има много какво да покаже“. Това каза, в интервю за Радио Варна посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара. По време на посещението си във Варна посланикът се..

обновено на 30.07.21 в 09:32

Президентът Радев връчва мандата за съставяне на правителство още днес

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство днес в 17 ч. За това съобщи самият той в Плевен, предаде БГНЕС. Дадох време на партиите. Конструктивният диалог се разпада, виждате. В тази ситуация вместо диалог чувате атаки към служебните министри. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да има..

публикувано на 30.07.21 в 09:26

Половината кабинет на парламентарен контрол

С ново изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков ще започне пленарното заседание на депутатите в петък, предаде репортер на БГНЕС. Само в рамките на две седмици новият парламент изслушва Рашков за трети път, като този път той е повикан от депутати от групата на ГЕРБ-СДС, за да даде информация за..

публикувано на 30.07.21 в 08:09
Сградата на ИАМА във Варна

Ръководството на ИАМА в София да подаде оставка, искат от Моряшкия професионален съюз

Ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация” в София да подаде оставка. За това настояват от Моряшкия професионален съюз, в писмо до служебния министър на транспорта Георги Тодоров. В интервю за Радио Варна председателят на Моряшкия съюз Иван Велков подчерта, че е недопустимо това ръководство да остане на работа, след като е..

публикувано на 30.07.21 в 07:04