Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна наложителна резитба на уличните дървета в Добрич

Подрязването на короните на уличните дървета в Добрич е наложително, тъй като голяма част от дърветата са опасно високи. Огромните им размери засенчват жилищата, запушват улуците и повреждат покривите на сградите. Това съобщават от общината в отговор на запитвания на граждани по повод започналите скелетни резитби на дърветата. Досега е извършена планова резитба по улица „Райко Цончев”. През този есенно-зимен сезон ще бъдат подрязани короните на дърветата и по улиците „Хан Крум” и „Георги Бенковски”. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост, твърдят експертите. Според тях зимата е период на покой за растенията, който е подходящ за т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата, уверяват специалистите. След такава резитба, повечето дървесни видове, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане. Това се отнася както за липите, така и за кестените, яворите и ясените и други видове дървета. От общината припомнят, че по улица „Витоша” липите бяха скелетно изрязани преди 2-3 години, в момента дърветата имат нови, безопасни корони и нито едно не е загинало. Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали, но това е само психологически ефект, посочват от местната управа. От там добавят, че общината не разполага с нужния ресурс да се справи с разрушените от корените настилки и неизползваемите заради дебелината на стволовете тротоари, Но обезопасяването на короните е напълно постижимо с наличния към момента персонал и техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ

79 ден на протеста: Яйца полетяха към Столична община

За 79-и път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени – оставка на правителството на Борисов, на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори, предаде репортер на БГНЕС. Протестът продължава до постигане на целите си, заяви адв. Николай Хаджигенов. Протестът ни е..

публикувано на 25.09.20 в 23:05

Ден 78 на недоволство срещу правителството във Варна

Въпреки че през последните дни протестите във Варна са по-малобройни, всяка вечер недоволни от управлението на страната изразяват позициите си по различни въпроси, от импровизираната трибуна, около палатковия лагер. Тази вечер около 30 човека се включиха в традиционните дискусии. Мъж, който пръв взе микрофона, каза, че трябва да се направи ревизия на..

обновено на 25.09.20 в 20:46

Изчезването на Мехмед - повече въпроси, отколкото отговори

Изчезването и намирането на малкия Мехмед от Якоруда, на две години и седем месеца, поражда повече въпроси отколкото отговори, предаде кореспондентът на БГНЕС, който проследи случая. Момченцето изчезна мистериозно, или както дядо му, също Мехмед, го обясни така: „Сякаш орел го вдигна” към 16.40 часа в сряда, 23 септември. Това стана на ул. „Градише“..

публикувано на 25.09.20 в 18:32

Каракачанов: Протестите вече са организирани само от политически партии

Протестите са организирани вече само от  политически партии и гражданите не участват в тях.  Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич. Желанието на президента Румен Радев за безусловна капитулация и служебно правителство няма как да се случи в този момент, категоричен е министър Каракачанов. Той отново изрази желанието си..

обновено на 25.09.20 в 18:22

ЕНЕРГО-ПРО с готовност да отмени спирането на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен

Планираното прекъсване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК - Шумен ще бъдe отменено при пълно изплащане на задълженията на двете дружества към ЕНЕРГО-ПРО. Компанията разчита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за ангажимента да покрие в срок задълженията за консумирана електроенергия в размер на 10,5 млн. лева чрез..

публикувано на 25.09.20 в 16:39
летен театър-Варна

С благотворителен концерт във Варна набират средства за стипендии за бъдещи медици

 Благотворителен концерт, организиран от фондация „Гален Темелков”, ще се състои тази вечер от 19 часа в Летния театър във Варна с участието на Стефан Вълдобрев, Марияна  Попова, Веселин Плачков. Фондацията реализира проект „Пътя на Хипократ”, който цели да помага на младите медици да останат в България, обясни Парис Сивриян-леля на 20-годишния..

публикувано на 25.09.20 в 16:28
ТД на НАП-Варна

В НАП-Варна ще се проведе учебна евакуация

Тази вечер, от 17 часа, в сградата на ТД на НАП-Варна, ще се проведе учебна евакуация и обучения по пожарна безопасност, научи Радио Варна.  Инструктажът и обучението по пожарна безопасност ще се проведат след края на работното време.

публикувано на 25.09.20 в 16:16