Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на заболеваемостта от грипния вирус "Хонконг", който вече върлува из Варна

Носенето на маска, добра храна за поддръжка имунитета на организма и ваксина, но направена най-късно до края на октомври, са начините човек да се предпази от грипния вирус "Хонконг", който вече е и във Варна. Това заяви за Радио Варна д-р Светлин Митев – секретар на Българския лекарски съюз в морската столица.

Според него има ръст на заболеваемостта, днес пред кабинета му е имало няколко пъти повече болни в сравнение с предходните дни преди празниците.

Симптомите на грипа са висока температура, силна отпадналост, силно проявено главоболие, болки по ставите и мускулите. До такава степен са проявени симптомите, че почти във всички случаи се налага човек да остане 2-3 дни на легло, на домашен режим. "Това донякъде е добре и за него, за да не се развиват най-често срещаните усложнения като пневмонии, бронхити, а и с оглед да предпазим от заразяване по-голям брой хора", подчерта д-р Митев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бурята повали клони и дървета във Варна, огромен кестен затвори бул. "Приморски" (СНИМКИ)

Интензивната гръмотевична буря, придружена със силен дъжд, повали клони и дървета във Варна. Огромен кестен е паднал на пътното платно на бул. "Приморски" след светофара на подлеза на ФК. Движението се отклонява към Шишковата градинка. Затруднен е графикът на автобусите, на които маршрутът минава оттам. Екипи на гражданска защита и пожарната вече..

публикувано на 11.09.24 в 09:36

Наводнени участъци след гръмотевичната буря във Варна

Силна гръмотевична буря в ранното утро предизвика наводнени участъци в района на Автогарата във Варна, до Летния театър, а три коли са били блокирани от водата в района на булевард "Република" до голям хипермаркет за строителни материали. С помощта на пожарната са извадени.  Наводнен е и стола на училище "Любен Каравелов" в квартал..

публикувано на 11.09.24 в 07:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Община Варна е в стабилно финансово състояние

Кредитният рейтинг на община Варна към ноември миналата година е стабилен. Това посочи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Кирил Симеонов преди обсъждането на отчета за общинския бюджет за 2023 година: "Няма просрочени плащания, спазваме всички фискални лимити. Това, което мога да спомена е, че за 2023-а остатъчния дълг на общината се е покачил с..

публикувано на 10.09.24 в 17:06

Направиха "кардиограма" на 140 дървета в градинката зад театъра

Близо 140 дървета в градската градина зад ДТ „Стоян Бъчваров“ са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания с т.нар. уред резистограф, съобщават от общинския пресцентър. Уредът открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са..

публикувано на 10.09.24 в 16:50
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите

Ахмед Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите. Това каза за Радио Варна бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир. Според него, войната в движението не е за политически идеи, а за пари и влияние. „Почетният лидер на движението е виновен за конфликта, защото направи Пеевски съпредседател и допусна този дуализъм в..

публикувано на 10.09.24 в 15:54

Въздушната линейка отива на сервиз, ще я заместват военни хеликоптери

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов , за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския..

публикувано на 10.09.24 в 15:52