Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето политически сили искат изборите да са възможно най-скоро

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Повечето политически сили в парламента искат предсрочните избори да са възможно най-скоро, като първата възможна дата за това е 26 март.  Депутати коментираха пред журналисти очакванията си кога президентът Румен Радев ще насрочи предсрочните парламентарни избори.

За ГЕРБ няма значение датата, но 2 април е по-добра, за да има още един-два дена Народното събрание да приеме точките, които предложиха колегите за извънредното заседание, а днес ги нямаше в залата, коментира заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Той обаче прогнозира, че най-вероятно датата ще е 26 март, тъй като така била обявила Корнелия Нинова доста отдавна.

В отговор на въпрос той каза, че с ГЕРБ не е воден разговор за датата на изборите и отбеляза, че това си е решение на президента. Насрочването на избори, указа за разпускане на Народното събрание, формирането на служебно правителство - това си е изключително в правомощията на президента, добави Главчев.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев посочи, че от партията поддържат предложението си изборите да бъдат на 26 март. БСП не участва във формирането на служебното правителство и това ще се види, когато бъде обявен неговият състав, посочи той. Интересно ми е коя ще бъде следващата опорна точка, която ще се измисли, коментира Бойчев. България ще има един достоен президент, който ще взима решенията си единствено на база интересите на страната и на обикновените български граждани, заяви той.
Според заместник-председателя на ПГ на ДПС Четин Казак предсрочните избори трябва да са възможно най-бързо. Така или иначе виждате, че това правителство буксува, трябва час по-скоро да се назначи служебно правителство и да се разпусне този парламент, за да се даде ясен хоризонт за изборите и за следващия парламент, коментира той. По думите му всеки ден политическа безтегловност не води до нищо добро за страната.

Според Казак, акад. Стефан Воденичаров е достоен български учен и ако е номиниран, би бил наистина добър служебен премиер. Това, което всички очакват от служебния кабинет, е да осигури стабилен преход към следващия парламент, да организира честни и демократични избори и да осигури приемственост във водените политики, най-вече по отношение на нашите евроатлантически партньори, посочи той.

Според Димитър Делчев /Реформаторски блок/ президентът трябва да проведе разговори с политическите партии за датата на изборите. Неслучайно поискахме държавният глава да свика още сега Консултативния съвет за национална сигурност, припомни той. "Датата на изборите за нас е без значение. Но аз смятам, че ние се намираме в политическа криза и колкото по-скоро са изборите, толкова по-добре", коментира Делчев. Тази политическа криза трябва да намери решение и аз искрено се надявам след тези избори да може да се сформира стабилно дясно-центристко правителство с участието на РБ, така че в следващите четири години България да може да върви отново по пътя на стабилността, добави той.

Милен Михов /Патриотичен фронт/ посочи, че датата се определя от конституционните текстове и от очевидното желание на голяма част от политическите партии и от обществото от едни бързи избори. Той отбеляза, че проблемите с мигрантската криза, които, по-думите, му никак не са затихнали, и предстоящото председателство на ЕС налагат един по-стегнат ритъм на изборите. Според мен лично 26 март е една добра дата, която съвпада и отговаря на конституционните норми и на желанието за бързи избори, посочи Михов. Той добави, че Групата на Патриотичния фронт не е обсъждала датата на предсрочния вот, защото това е решение на президента, което политическите сили трябва да уважат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 31.07.24 в 05:00

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49