Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върху бойната подготовка и хората в отбраната акцентира новият министър Стефан Янев

Снимка: БТА
Най важният въпрос са хората в отбраната. Каквито и съвременни въоръжения и техники да притежаваме или да се опитваме да придобием, без хората в крайна сметка резултатът няма да е добър, каза служебният министър на отбраната Стефан Янев, който прие поста от предшественика си Николай Ненчев на церемония във военното ведомство. Стефан Янев е и служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност.

Служебният министър добави, че в този смисъл, със съзнанието за ограничението във времето, основната задача ще бъде да работят за повишаване на социалния статус на военнослужещите и на цивилните, които работят в системата на отбраната, така че да има предсказуема прогноза за кариерно, социално и друго развитие.

Ще се опитам, аз и моят екип, да се стремим да не създаваме предпоставки за някакви стресове в системата. Да продължим това, което е правено по обичайния ред, с особено внимание върху бойната подготовка, заяви Янев, който посочи, че неслучайно поставя този акцент, защото смята, че това е в основата на бъдещите ни въоръжени сили.

Като основни критерии, които, по думите му, ще бъдат водещи в работата им, той открои добронамереност, прозрачност и справедливост в управленските решения. Стефан Янев благодари за наследството, което оставя предшественикът му, като добави, че смята, че всичко направено е било в интерес на обществото, на народа на България, и в интерес на въоръжените сили, защото ние като държава нямаме други въоръжени сили освен нашите. Янев добави, че вниманието и енергията са насочени към тяхното поддържане и надграждането на необходимите способности.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев посрещна Янев с "добре дошли у дома си". Ненчев изрази удовлетворението си от това, че именно Стефан Янев ще бъде министър на отбраната. Запознах се с биографията му и всичко онова, което чух от неговите колеги, от хората, с които е работил, бяха само положителни отзиви - за висок професионализъм, за отдаденост към националната кауза, посочи Ненчев. Той пожела успех на министър Янев и по традиция подари на своя приемник икона на Свети Георги Победоносец.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37