Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион души подписаха петиция във Великобритания срещу посещение на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 1 милион души са подписали петиция с призив Великобритания да оттегли покана към американския президент Доналд Тръмп за посещение в Лондон и прием при кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс.

Петицията беше подета преди британската министър-председателка Тереза Мей да отправи в петък покана към Тръмп за държавно посещение, което означава, че той ще пристигне по покана на кралица Елизабет Втора. Предвижда се американският президент да посети Великобритания по-късно през годината.

Кампанията срещу негова държавна визита обаче набра сила, след като той наложи четиримесечна забрана за приемане на бежанци в САЩ и временно спря достъпа на хора от Сирия и още шест преобладаващо мюсюлмански страни. Досега петицията събра над един милион подписа.

"Доналд Тръмп трябва да бъде допуснат да дойде във Великобритания като ръководител на правителството на САЩ, но не бива да бъде канен на официално държавно посещение, защото това би поставило в неудобно положение Нейно величество кралицата", се казва в петицията.

Когато дадена петиция събере 100 000 подписа, тя трябва да бъде разгледана от британския парламент.
Депутати от управляващата Консервативна партия и от опозиционната Лейбъристка партия критикуват решението на Тръмп. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин настоява държавното посещение да бъде отложено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през 2024 г. чества своята 115-та годишнина, и ОУ „Добри Чинтулов“ , чийто колектив през учебната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

С над 11,5 млн. лв. във Варна ще изградят и ремонтират две училища, три детски градини и общежитие

Над 11,5 млн. лева ще осигури Община Варна за проекти в областта на образователната инфраструктура. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски градини и едно общежитие в града. Варна има одобрени проекти по програмата на..

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Нова детска градина отваря врати тази есен във Варна

Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна. С пълно единодушие Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2. Строителството на градината, което започна преди няколко години, трябва да приключи през август и от новата 2024/2025 г. детското заведение ще започне дейността си, стана ясно на..

публикувано на 25.04.24 в 12:31

Птиците в две ферми в Добрич са засегнати от инфлуенца

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година. 2 ферми в Добрич с птици са засегнати от болестта. В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стан а ясно на среща в Областна управа-Варна. В момента областта не е..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков, предаде БНР. Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката". "Всички..

публикувано на 25.04.24 в 11:27